сряда, 23 Октомври 2019 04:15 ч.

Вожда прави сватба без младоженци

Диджей №1 на Пловдив Венцислав Воща съжалява, че днес всеки може да си лепне пред името DJ
14.01.2018   |   13:25
Прочетена: 4638   |
Коментари: 0
Вожда прави сватба без младоженци

Венцислав Франц Воща, известен под тепетата като Вожда и DJ Венци, e най-известният пловдивски диджей и водещ сватби и партита с впечатляващ професионален стаж - над 30 години. Работил е в престижни клубове, барове, дискотеки и ресторанти в цялата страна  и в чужбина - Холандия, Гърция, Турция, Дубай. Озвучил е стотици сватби и партита. Продуцира млади звезди от новите риалити формати. Професията диджей е вече семейна традиция за фамилия Воща. Малкият син на Вожда - диджей Майли, има зад гърба си круиз в един от най-скъпите кораби в света - „Олимпия Вояджър”. Големият син на Вожда - Франки, следва журналистика в Софийския университет, работи в пиар агенция и като диджей.

Музиката е дългогодишна страст на Венци Воща. Стабилната подготовка -  солфеж, класическа китара, му помага много. Свирел в ученически банди,  в казармата бил част от популярната група „Спринт”.  

Животът му е микс от работа и музика. Вожда винаги е зареден с позитивна енергия, неслучайно офисът на агенцията му се намира между два величествени храма в центъра на Пловдив - „Света Петка” и „Свети Лудвиг”.

За разлика от десетки самозванци в бранша, Вожда е професионалист - със защитена  категория от Държавна атестационна комисия през далечната 1986 г. Преборил се в много тежки изпити  в три тура - 4000 души се състезавали за 20 места. Ситото било убийствено, а тапията - с цената на днешна магистратура.

Пловдивчанинът грабнал журито от елитни композитори и музиканти с оригинален микс - Жан Мишел Жар в единия плейър и гласът на Валя Балканска с „Излел е Дельо хайдутин” в другия.  

Диджеят ветеран не изпитва носталгия по времето на соца. Не приема воплите на някои наши естрадни звезди колко били потискани и репресирани преди 1989 г. Напротив, били впрегнати в творческата машина, огромен контингент композитори им пишел песните, екипи им организирали концертите, участията били гарантирани.

Промъквали с хитър трик западняшка музика - обявявали  за пацифисти Бийтълс, Ролинг Стоунс, Джон Ленън.  

Според Вожда цялата съвременна музика е абсолютно повторение на старото. Изчерпването на нови идеи след 2000 г. е тотално. Опитват в кавърите да постигнат стария саунд, но по електронен път.  Западняците се крадат един друг жестоко - в лайтмотиви, в хармония, казва Венци.  

Съжалява, че днес няма изпити за диджеи. Всеки с пулт може да е диджей. А и самата абревиатура е изперверзена - и куцо, и сакато може да си лепне DJ пред името. А в трудовата му книжка пише, че е таксиджия например. То е все едно да се кръстиш доктор, да откраднеш титла, за която хората са учили и специализирали години, възмущава се Вожда.

Известният диджей има свой утвърден стил. Наясно е, че за да владееш публиката, не е важен супер плейърът, а талантът. И платинени тонколони и микрофони не могат да ти помогнат, ако нямаш харизма. 

Две еднакви сватби няма, категоричен е Венци. Може да му се вярва, тъй като е озвучил хиляди тържества. 

За толкова години е имал безброй забавни случки. Сред най-запомнящите се обаче е сватбата му без младоженци преди десетина години. Новобрачните пътували към Пловдив от Велико Търново и по пътя  се наложило да спрат, за да може булката да роди. А междувременно сватбарите ги чакали в ресторант в Стария град.

Вместо да се панира, опитният диджей превърнал изненадата в спектакъл. Сложил на столовете на младоженците родителите им и  пресъздал техните сватбени тържества, върнал лентата десетилетия  назад. Така сватбарите били във вихъра на празненството, когато обявили щастливата вест за роденото от булката бебе. Беше страхотно изживяване за всички близки!, казва Венци.  

Гафовете са неизбежни, важно е да запазиш самообладание и да излезеш от ситуацията.  На една сватба например Вожда объркал имената на младоженците - след два часа, в които постоянно повтарял имената, се оказало, че те са на младоженците от предната сватба. Наложило се с видеооператорът да върне филма отначало. 

На друга сватба пък Вожда объркал младоженците с шаферите.  

Вожда има и рекорди - най-дългата сватба, която е озвучавал, била цял маратон -  започнала от 2 часа следобед и приключила по същото време на следващия ден. Било неизбежно, тъй като гостите пристигали от различни точки на света.

Работата е срещала известния диждей с десетки звезди - снимки с тях  окичват буквално всеки сантиметър на стените на офиса му. С хардрок идола Джо Лин Търнър се засекли на пресконференция в пловдивски хотел. Първо ще се снимам с диджея, обявил Търнър. Има снимка с автограф и с великите "Дийп Пърпъл". 

 Има любопитни случки със звезди - точно на негова сватба Азис хванал букета и после се оженил за Китаеца.  Васил е убийствен професионалист с фантастичен глас, не се пести, работили сме години заедно, разказва диджеят.

Много висока топка са сръбските звезди, но нашата Ивана е по-добра от тях. Не спира да се развива, експериментира, на върха е, казва Вожда. Правил и сватбата на Силвия Кацарова, на която известната прима пяла с дъщеря си Теди.  

 Диджеят има самочувствие, че заедно с още двайсетина колеги са поставили забавлението у нас на професионални релси. 

Сред най-голямата му емоция в последните години са новогодишните тържества в Дубай.  От 2003 г. диджеят прави новогодишния купон на българите ни в емирството, смятано за Мека на сладкия живот.

Миналата Нова година преживял един от най-трогателните моменти в кариерата си - обслужващият екип на нашенското парти в Дубай - сирийци, го помолили да пусне тяхно хоро. Потекоха ми сълзи, когато всички българи, включително мастити бизнесмени, се хванаха за ръце заедно със сирийците  и показаха съпричастност към трагедията на народа им. Накрая всички плачеха, пожелахме си войната да свърши, не само в Сирия, а и навсякъде по света, казва диджеят.

Вожда прави сватба без младоженци
Вожда прави сватба без младоженци
Вожда прави сватба без младоженци
Вожда прави сватба без младоженци
Вожда прави сватба без младоженци
Вожда прави сватба без младоженци
Вожда прави сватба без младоженци
Вожда прави сватба без младоженци
Вожда прави сватба без младоженци

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...