вторник, 28 Януари 2020 15:21 ч.

ВОСР: Изгубеният акт за раждане на руската държава

Днес Москва опитва да се родее едновременно с империята на Екатерина Велика и Романови и СССР на Ленин и Сталин
07.11.2017   |   10:15
Прочетена: 882   |
Коментари: 0
ВОСР: Изгубеният акт за раждане на руската държава

Дни преди 7 ноември, знаковата дата, президентът Владимир Путин откри Стената на скръбта - паметник на жертвите на същата държава, която става на сто години. 

Съвременна Русия е правоприемник на Съветския съюз и въпреки това страни от тази рождена дата. Президентът Путин призовава съотечествениците си да помнят трагедиите от миналото, но ги предупреждава да не демонизират човека, причинил самите трагедии.  

 Днешна Русия изглежда свързана както със съветското, така и с имперското си минало, но само с тези пластове от миналото, които е избрала да припознае. 

В правно отношение Русия не е свързана с руската държава отпреди 1917 г. Съветската страна скъсва връзките си с предходното образувание и обявява повечето договори и споразумения, подписани от Руската империя, за нищожни. 

Кремъл дипломатично пренебрегва революцията, защото смята датата за заредена с много напрежение.  
Но руските институции са наследство от съветските. И все пак родословието, което подхранват елитите, е свързано с имперска Русия. Революцията е актът за раждане на съвременна Русия, но на Русия не  харесва какво пише в него.

Излагането на показ на революцията би разкрило скромното начало на сегашната държава. Семейната памет не оцелява, защото разказването на семейни истории не е безопасно по съветско време. Затова хората са заровили спомените си. 

Би било честно да се припомни произходът на руската държава. Преструвайки се, че е империя, каквато не е, Русия само разширява пропастта между сегашната си същност и идеала, на който, изглежда, се възхищава.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...