неделя, 21 Януари 2018 18:21 ч.

Време е за житния режим

За да се пречистите, накиснете 100 грама жито или лимец на 15-и, четвъртия ден след пълнолунието
12.02.2017   |   19:09
Прочетена: 4145   |
Коментари: 3
Време е за житния режим

Тазгодишният житен режим на създателя на Бялото братство Петър Дънов започва на 15 февруари.  Датата през 2017-а точно спазва указанията на Учителя за старт на изчистването. Според него режимът трябва да започне между първи и четвърти ден след февруарското пълнолуние, по възможност в сряда. А 15-и е точно четвъртият ден след пълнолунието на 11 февруари. 

Десетдневното изчистване с жито се прилага от близо век. Ала и  до днес се водят спорове за оригиналната рецепта. В специализирани и общи форуми от години се спори как е по-добре и по-вярно да се направи - с жито или с лимец? И с какво жито - покълнало или накиснато? А дали може с варено? 

Обръщаме се към д-р Светла Балтова с молба да внесе разяснение по неясните въпроси. Тя е кардиолог, холистичен лекар и съставител на книги по беседи на Петър Дънов, сред които и „Здраве, сила и живот”.

 Д-р Светла БАЛТОВА, кардиолог, холистичен лекар
Интервю на Биляна ГОСПОДАРСКА

Д-р Балтова, лимец или жито?

- Лимецът не е бил познат по времето на Петър Дънов. Той е култивиран преди 20-ина години от лечителя Емил Елмазов. Той се е ровил в архивите и е достигнал до идеята да търси из България див лимец. Намерил го е по синорите. Сега вече се отглежда на доста места из страната. Но когато Учителя е правил житният режим, той е ползвал жито.

Излиза, че не бива да се прави житният режим с лимец?

- Явно е наша българска черта да се противопоставят нещата. Тук няма противопоставяне. И с жито е хубаво, и с лимец.  Аз самата съм го правила и с двете. Проблемът е съвсем различен - да се намери прясно зърно, пък било то пшеница или лимец.

Значи, житото трябва да е прясно? 

- Да, от последната реколта. Сега  трябва да е от 2016-а. По-лесно е да се намери пресен лимец, защото хората от инициативата Дар лимец сеят и даряват зърно от последната реколта. А пакетираното и продавано в магазините жито не се знае от коя година е. Старото зърно не е живо и няма смисъл да се прави пречистване с него.

- А как да намерим гарантирано прясно зърно?

- Можем да се свържем и да купим от производител, за да сме сигурни, че зърното е от новата реколта. Но набавянето на прясно жито или лимец е категоричното условие.

А какво да бъде житото - покълнало или накиснато?

- Покълнало жито - не. Кълновете са полезни, няма спор, но това не е житният режим. Петър Дънов в прав текст е казал как се приготвя житото за житния режим. Ето, цитирам: „Ще на­кис­не­те от ве­чер­та 100 грама чис­то жи­то в ед­на ча­ша с во­да и ще го дъв­че­те, ка­то го раз­п­ре­де­ли­те на три пъ­ти: сут­рин,  обед и ве­чер”. 

А коя е правилната рецепта според  Дънов?  

- Житото се накисва от предната вечер във вода - гореща, топла или хладка. От температурата на водата зависи колко ще омекне зърното. То може и леко да се свари - буквално за минута. Изборът на приготвяне зависи единствено от здравината на зъбите. Ако човек има по-слаби зъби, добре е леко да свари житото или да го накисне от вечерта в термос с гореща вода. Във водата зърното набъбва, може и да се разпука. Самата „житна” вода е много полезна, затова аз слагам повечко.  

.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
799
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...