сряда, 16 Октомври 2019 01:41 ч.

Време е за противогрипната ваксина

19.09.2017   |   18:35
Прочетена: 686   |
Коментари: 0
Време е за противогрипната ваксина

Между 10 и 30 на сто от българите всяка година се разболяват от грип. Въпреки че у нас все още има ожесточени дискусии за и против имунизациите, съветът на лекарите е да се ваксинирате, за да се защитите от грипните щамове тази зима. Това важи особено за децата, възрастните, болните от хронични заболявания, бременните, както и жените, които възнамеряват да забременяват през следващите месеци, тъй като те са най-уязвими. Ваксината трябва да се сложи най-късно до края на следващия месец, за да може организмът да изгради антитела и да реагира на грипните вируси.

Според личните лекари в Пловдив тази година се очакват грипните щамове „Калифорния”, „Бризбейн” и „Хонконг”. „Калифорния”, или т.нар. свински грип, преди години причини световна пандемия, но този вирус продължава и до ден днешен да заразява хората. Той не е страшен толкова много, защото голяма част от хората са преболедували от него и имат изграден някакъв имунитет.

"Хонконг" ни мъчеше и миналата зима, като 90% от болните страдаха от този щам. Той започва с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. Вирусът задържа хората по 3-4 дни на леглото.  

Как да различим вируса от грипа 

При обикновеното остро респираторно заболяване температурата се покачва постепенно. Човек чувства общо неразположение. Може да има хрема и кашлица. В рамките на седмица - две всичко отшумява. При грипния вирус в рамките на 24 часа се атакува организмът. Температурата е много висока - над 39 градуса. Болните са много отслабнали. Има специфична кашлица, която идва откъм трахеята. Задължително е в първите 48 до 72 часа да се вземат мерки, защото рисковете след това са много големи.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...