вторник, 25 Февруари 2020 07:16 ч.

Връчиха златна значка на музей "Васил Левски"

Отличието даде кметът на Карлово на тържествена церемония
14.11.2017   |   15:49
Прочетена: 388   |
Коментари: 0
Връчиха златна значка на музей "Васил Левски"

Златна значка с лика на Апостола на свободата  от кмета на Карлово получи националният музей „Васил Левски” в Карлово по случай 80 години от неговото създаване. Отличието бе връчено на директорката на  музея Дора Чаушева на тържествена церемония в зала „Васил Караиванов”, където бе кулминацията на проявите, посветени на юбилея. Музеят получи поздравителни адреси  от  министъра на културата Боил Банов, от директори на музеи, читалища и училища.

Годишнината от обявяване на родната къща на Васил Левски за музей бе отбелязана с двудневен преглед на 20 съвременни документални филма за Апостола. А на тържествената вечер за първи път в Карлово  бе показана най-новата лента  „Лъвский: Европеец в Българско” на режисьора Искрен Красимиров.

Музеят на Апостола е национална културна институция, тя е пазителят  на историческа памет за най-великия българин  и проводник на духовни ценности, на които той е носител, припомни в своето емоционално слово в зала „Васил Караиванов” директорката на музея Дора Чаушева. Когато всички обединяваме усилията си, тогава и мисията  на музея може да бъде изпълнена.  А тази мисия е да пазим паметта за Апостола, за неговата личност,  за революционната му  дейност и идеи, да предаваме тази памет от поколение на поколение. Защото Левски е най-великият българин, но и най-обичаният герой, който и  тук, и по света,  обединява всички българи“,  каза  още Дора Чаушева. 

По време на честването музеят обогати ценната си колекция от картини с още две нови творби - портрет на Апостола от карловския художник Атанас Сеизов, който авторът връчи на Дора Чаушева, както и портрет на Христо Ботев, подарен от директорката на Националния музей „Христо Ботев” в Калофер Ася Николова. Получи и специална пластика - бюст на Апостола, от инж. Веселин Ружеков, изградил много паметници на Левски в България и чужбина.  

На тържеството по случай юбилея присъстваха ръководители  на институции  и училища в Карлово, изследователят на делото на Апостола  проф. Пламен Митев от Софийския университет, Борис Хаджийски, председател на сдружение „Български музеи“, проф.  Емилия Стоева от Театралната  академия, родственици на Васил Левски, много културни дейци и жители на Карлово.

Национален музей „Васил Левски“ обхваща родната къща на Апостола, експозиционна зала, зала за временни изложби,  мемориален параклис „Вси български светии”, Чардаклиевата къща и Онбашиевата къща. Родната къщата на Васил Левски е възстановена през 1933 г., а през 1937 г. е устроена в музей. Първи уредник на музея е Никола Славчев. През 1954 г. музеят е включен в националната музейна мрежа, през 2000 г. става национален музей, а през 2007 г. получава „Знак за Европейско наследство”.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...