понеделник, 27 Януари 2020 01:49 ч.

Всеки втори вярва на Борисов за административната реформа

По-малко чиновници и забрана на кадруването на партиен принцип искат пловдивчани
19.07.2017   |   08:55
Прочетена: 1247   |
Коментари: 0
Всеки втори вярва на Борисов за административната реформа

Попитали един държавен чиновник:
- Тежка ли е работата ви?
- Не, но създава сериозни неудобства между почивките, отпуските, почивните дни, уикендите, командировките...  

Това е един от многото вицове, които се въртят из интернет  за държавната администрация. Онази администрация, която прилича на тромава машина, а лично премиерът Борисов се зае да я поправи и реформира.  „Ще бъдем неотстъпчиви към безобразията в администрацията - КАТ, кадастъра, общините. Безхаберие - не мога да си обясня - да виждаш, че хората висят по опашки, тормозят се, и да чакаш някой със сила да те кара да го промениш. Да си върви заплатата, бонбоните и уискито... Но било, каквото било. Всичко живо в министерства и агенции или ще работи в полза на гражданите и бизнеса, или ще си ходи”, закани се Бойко Борисов  в навечерието на рождения си ден - 13.06.  Първо в КАТ Пловдив го чуха и веднага стопиха опашките. Но хората се чудят дали отново всяко чудо няма да е за три дни. И както често се случва в България, нещата да вървят постарому.

В анкета на Marica.BG попитахме: „Какво да направи Борисов, за да реформира успешно държавната администрация?”. Предложихме 9 варианта за отговор, а в допитването се включиха 868 наши читатели, което си е напълно представителна социология. От тях 56.68% вярват, че щом премиерът лично се е заел със задачата, ще раздвижи чиновническата машина. Най-голям процент от оптимистите - 17.28 на сто, предлагат да се намалят щатовете в министерствата и държавните агенции. 132 648  души работят в централната и териториалните администрации според Доклад за състоянието на администрацията, приет от правителството. От тях  98 663 са заети в централната администрация, а 33 985 - в териториалните. Каквито и да са цифрите, всеобщото мнение е, че  администрацията остава раздута, тромава, неефективна и поддаваща се на корупция. Наскоро в едно интервю служебният министър-председател Огнян Герджиков призна, че сред чиновниците има хора, които вършат цялата работа,  но има и такива, които са паразити. И точно тези паразити трябва да бъдат премахнати. А един от най-лесните начини това да стане е да се въведат онлайн услуги за гражданите във всички сфери.

Според 10.02% от участвалите в анкетата ни Бойко Борисов трябва да забрани кадруването на  партиен принцип. Неписаното правило на всяка власт е да назначава „връзкари”, или т.нар. „свои хора”, които лесно да се подчиняват на всяка заповед и да имат „морален дълг” да гласуват за управляващата партия без значение коя е тя.  На тази практика трябва да се сложи край и да се  даде път на експертите, независимо какви са партийните им убеждения.

„Да заповяда автоматично свързване на информационните масиви на отделните служби”, пък са поискали  9.79% от включилите се в допитването. А 5.18 на сто от анкетираните са посочили опцията „Да намали бумащината в отделните министерства”. По тези показатели премиерът вече действа. В края на юни нареди на министрите да изготвят списък с предоставяните от техните ведомства услуги и изискваните за това документи. Искаше да знае кои събирани от гражданите документи са ненужни и администрацията може да спре да ги изисква. Мярката е важна както за всеки човек, така и за бизнеса. Още тогава кабинетът обеща да има облекчения при свидетелството за съдимост, КАТ и кадастъра. А намаляването на административните тежести да стане на базата на 12 електронни регистъра. Всички чиновници ще имат персонален достъп до тях и те вече няма да имат право да изискват тези документи от гражданите, а сами ще си правят справките по служебен път.

Според 3.69% най-добрият вариант да се реформира системата е Борисов да въведе принцип на заплащане като в частния сектор - „харчим толкова, колкото сме изкарали“. А  за 3.57% от анкетираните мярката трябва да е свързана с увеличение на заплатите на чиновниците. Преди месец излезе информация, че месечната заплата на чиновник в държавната администрация стига до 4320 лева. Толкова вземат шефовете на дирекции, а най-малко пари получава старши специалистът - до 1250 лв. Такива са възнагражденията през 2016 година и те са увеличени с 6% спрямо предходната. Едва ли обаче скокът на заплатата ще раздвижи бумащината и бюрокрацията и ще накара тези, които цял живот са били „паразити”, да започнат да работят съвестно.

2.76% от участвалите в допитването са категорични, че трябва да се забрани фейсбукът на служебните компютри, защото разсейва чиновниците. Другите два отговора, посочени в анкетата, са: „Да отдаде митниците, КАТ, НАП и останалите държавни агенции на концесия" (2.53%) и „Да въведе уведомителен режим за малкия бизнес, а не разрешителен" (1.84% ).

Голям е обаче процентът на тези, които не вярват, че нещо ще се промени. 43.32% от анкетираните са избрали опцията „Нищо няма да направи, защото знае, че чиновниците и семействата им са най-верните му гласоподаватели”.  

Не само заради тези хора, но и заради всички българи Борисов трябва да действа с твърда ръка и да не прави компромиси, ако иска наистина да реформира системата и наесен да ни обслужват на едно гише. За да може един ден да стигнем Естония по е-управление. Страната е лидер в онлайн плащането на данъци, банкирането, билетните услуги, предписването на лекарства, образованието, а през 2005-а въведе и електронното гласуване.

Всеки втори вярва на Борисов за административната реформа

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...