вторник, 25 Февруари 2020 09:02 ч.

Всеки втори палат крие данъци

Служители на община "Родопи" подхванаха собствениците на богаташки къщи в Белащица и Марково
20.09.2017   |   04:02
Прочетена: 1298   |
Коментари: 0
Всеки втори палат крие данъци

Повече от половината богаташки къщи в Белащица крият данъци. 107 къщи в селото имат разрешително за строеж. Само 40 от тях обаче са с Акт 16. Останалите нямат този документ, сочи справка от проверките на община Родопи към края на август.  Те не са регистрирани в Данъчното и следователно не плащат данъци.

Инспекцията стартира в началото на лятото. Тогава два екипа от община "Родопи" два пъти седмично обикалят кварталите на богатите и лепят бележки, в които призовават собствениците да се явят в администрацията и да регистрират имота си. Проверката бе разпоредена от кмета на общината Пламен Спасов, след като заподозря, че собствениците на палати умишлено не вадят Акт 16, за да не плащат налози.  

Както "Марица" първа писа, управникът на Родопската яка се закани да отреже тока и да спре водата на нередовните, ако те не декларират в 14-дневен срок имотите си. Спасов предупреди, че законът му разрешава да наложи на собствениците на нередовни имоти глоба от 10 до 10 000 лв.  

Знаем кои са, в Марково има цял квартал. Имотите са огромни, с басейни. Дори хора от Драгалевци и Банкя се дивят, като ги видят, разказа пред "Марица" Спасов. Той обясни, че има законови срокове, които ще спази, а след това ще пристъпи и към спиране на елзахранването и водата. 

След приключване на проверките в Белащица екипите ще се насочат към съседните Марково, Браниполе и Брестник, където последните години изникнаха цели нови квартали във вилните зони.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...