сряда, 21 Февруари 2018 07:38 ч.

Всеки трети пловдивчанин иска президентска репубика

Даже конституцията с Член Първи на Тодор Живков събира повече одобрение от днешната система за държавно управление
14.02.2017   |   11:40
Прочетена: 1021   |
Коментари: 7
Всеки трети пловдивчанин иска президентска репубика

Управлението, при което повече власт е концентрирана в ръцете на един човек, привлича пловдивчани, чиито демократични нагласи доскоро не подлежаха на съмнение. Това става ясно от последната анкета на сайта marica.bg с въпрос: „Кой е най-подходящият модел за държавно управление в България?”. Най-висок резултат регистрира отговорът „Президентска република” - 36%. Ако към тази цифра се прибавят феновете на еднопартийната диктатура като при Тодор Живков, които са над 15%, и онези 8 на сто от гласувалите, които са привърженици на монархията, се оказва, че идеята за ясна отговорност, носена от един човек, събира над 60% подкрепа.

Разбира се, знак на равенство между президентската република, еднопартийната диктатура и монархията не трябва да се слага, но е ясно, че има общ знаменател. И той е управление със силна ръка без възможност отговорността да се прехвърля институция на институция, от една партия в коалицията на друга и от човек на човек. Вероятно високият вот за варианта президентска република се дължи на завидния рейтинг на новия държавен глава Румен Радев, регистриран в предишните анкети на marica.bg. Просветената част от тези, които го харесват, знае, че правомощията му като президент са силно ограничени и вероятно вижда в това пропуснати ползи.

Шокиращ за десен град като Пловдив е фактът, че в сърцата на близо 16 на сто от гласувалите е налице носталгия не просто по времето на Тодор Живков, а по диктатурата, белязала управлението му. Така конституцията с Член Първи в полза на БКП събира повече одобрение от днешната система за държавно управление - парламентарна република с пропорционална изборна система. 

Може би желанието за промяна рефлектира дори върху това - нещо от типа: Каквото и да е, само да не е сегашното. Довод, че става дума именно за подобно мислене, е и че, участниците, стоящи зад парламентарна република, искат да я рефрешират с мажоритарен вот. „За” парламентарна република с пропорционална избирателна система гласа си са дали над 14% от хората, а за избрано с мажоритарна система Народно събрание - 22%.

На опашката е двупартийната система с едва 4.64%. Вероятно защото това би било точно обратното на жадуваната промяна - от години ГЕРБ и БСП се редуват, но при многопартийна система може да се очаква да разнообразяват поне коалиционните си партньори. Иначе Бойко Борисов ще трябва да сменя Корнелия Нинова и обратно. Защото шансът те двамата да се разберат като мъже, както Нинова беше предложила преди години, е минимален.

Всеки трети пловдивчанин иска президентска репубика
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3993
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...