четвъртък, 22 Февруари 2018 10:47 ч.

Всички скаути по света празнуват днес

България е сред първите страни, в които пламва идеята за следотърсачеството
22.02.2017   |   09:00
Прочетена: 331   |
Коментари: 0
Всички скаути по света празнуват днес

Скаути от всички страни - обединявайте се! Това би трябвало да е мотото на днешния ден, тъй като на 22 февруари 1907 г. са поставени основите на скаутската организация. Думата scout в превод означава „разузнавач“, но в днешни дни скаутите са хора, обединени главно от идеите си за живот сред природата и от кодекса си на коректно поведение.

Скаутството тръгва от сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел в Англия. Като бивш военен лорд Бейдън-Пауел създава първия скаутски отряд, който наброява 15-20 момчета от градските улици, като ги завежда на скаутски лагер на остров Браунси.

Децата приемат скаутската идея като своя и поставят началото на движение на скаутите по света.

В България първата искра на скаутската идея пламва още през 1911 г., само 4 години след появата  в Англия. Генерал Никола Жеков се запознава с новата система за извънучилищна подготовка на момчета там и прави първите опити за прилагането  в страната.

По негова инициатива и прякото негово ръководство се формира и първият за страната ни разузнавачески (в смисъл на следотърсачески) отряд в София. Избухването на Балканската война спира инициативата.

След Първата световна война възникват различни младежки движения и организации - въздържателна, червенокръстка, културно-просветни и религиозни организации. Под влиянието на руски емигранти-белогвардейци и с опита, който те имат от организацията “Руски скаут”, се учредяват и първите скаутски структури у нас.

През 1921 г. във Варна под ръководството на скаутмастера Майкъл Уелс е създаден първият отряд от разузнавачи в страната. В него се включват предимно деца на руски емигранти, а идеен ръководител на отряда е руският генерал в емиграция Смедров. 

В следващите години в повечето големи градове на страната се организират бой-скаутски организации. Днес в света скаутското движение наброява над 28 млн. души в 154 страни, обособени в пет региона - Европа, Евразия, Интер-Америка, Африка и Азия-Пасифик. Няма ограничение по възраст, пол, религиозна принадлежност, социално положение, политическо убеждение, цвят на кожата и т.н. за членуване в скаутска организация.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4011
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...