вторник, 20 Март 2018 23:03 ч.

Въвеждат в майсторско звание д-р Невен Енчев в Деня на Св. Спиридон

07.12.2017   |   23:55
Прочетена: 2022   |
Коментари: 0
Въвеждат в майсторско звание д-р Невен Енчев в Деня на Св. Спиридон

Свидетелство за майстор ювелир ще получи на 12 декември 2017 г. пловдивският предприемач д-р Невен Енчев. Това ще стане в Регионалния етнографски музей в Пловдив, където Задругата на майсторите на народни художествени занаяти и Регионалната занаятчийска камара под тепетата ще честват еснафския празник "Св. Спиридон".

В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийският ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.

Денят на Св. Спиридон е известен в страната като "Денят на майсторите". Той е бил обущар, неговите мощи се съхраняват на гръцкия о. Корфу. Почита се като закрилник на обущарите, грънчарите, керемидчиите, тухларите, казанджиите и др. и обединител на всички майстори.

Част от Еснафския празник е и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите - въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

„Започнах да се занимавам с изработката на бижута като хоби, доставяше ми огромно удоволствие, но когато видях колко радост могат да доставят моите бижута на хората, постепенно се запалих., заяви д-р Енчев. – Сега с помощта на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите имам желание да организирам обучение за тийнейджъри, за които златарството може да стане бъдеща професия. Ще привлека и моите учители – Владимир Буров, Гаспар Мелконян и Карапет Марукян, с които ще преподаваме заедно.“

На 12 декември 2017 г. в 10,30 ч. в Етнографския музей шествието на майсторите ще потегли към църквата „Св. Петка“, за да се освети новият параклис на Свети Спиридон, построен в храма.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4438
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...