понеделник, 20 Януари 2020 05:18 ч.

В Дания построиха къща от слама и водорасли

17.01.2018   |   21:13
Прочетена: 1172   |
Коментари: 0
В Дания построиха къща от слама и водорасли

Датската фирма Een til Een е разработила процес, който превръща селскостопанските отпадъци (включително трева, слама и водорасли) в сурови строителни материали. Построена по този начин, една къща би имала почти нулево въздействие върху околната среда. Наричат я още „Биологичната къща“, пише greentech.bg.  

Проектът е подкрепен от датското Министерство на околната среда чрез програмата му за екологично строителство. Първата къща от такива материали е построена тайно за новия екопарк “Biotope” в Мидълтарт, Дания. Устойчивостта в него е водещ фактор на всички етапи, а проектирането е извършено чрез усъвършенствани дигитални производствени технологии. 

Архитектите са взели различни селскостопански "остатъци” за направата на строителните материали за проекта. Купища окосена трева, слама и морски водорасли - все неща, които при нормални обстоятелства биха били изгорени или изхвърлени - са преработени в суровини, които да бъдат използвани за строителството на дома.

Продуктите не само са впрегнати в повторно използване, но е избегнато и вредното въздействие върху околната среда от изгарянето им. Процесът на изграждане на дома е замислен за минимално въздействие върху терена. Вместо да се изгражда върху типична бетонна основа, същата е построена върху винтови пилоти. Така лесно може да се демонтира и да се премести, без да уврежда терена. /Марица.бг

В Дания построиха къща от слама и водорасли

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...