петък, 28 Февруари 2020 23:33 ч.

В Огняново животът се върти около борсата

Тържището е второто най-голямо у нас и осигурява препитанието на много от жителите
19.12.2017   |   21:15
Прочетена: 902   |
Коментари: 0
В Огняново животът се върти около борсата

Дали жителите на Огняново са „огън хора”, не е доказано. Селото обаче е известно с производството на зеленчуци. Около селото могат да се видят множество оранжерии. От години неуморните жители на Огняново работят в тях от сутрин до вечер. Тук се отглеждат марули, домати и краставици. До селото се намира и борсата за търговия със зеленчуци на едро, която зарежда десетки пазари в Южна България. Тя е втората най-голяма у нас след тази в Първенец и осигурява препитанието на голяма част от населението.

В непосредствена близост до Огняново се намират и варови фабрики, които са основната причина за специфичния, изкуствено терасиран релеф на възвишенията наоколо.

По думите на кметът Митко Хайдуков в селото трудолюбивите хора не могат да останат без работа и препитание. Ако не със земеделие, то огняновци могат да изкарат „насъщния”, като работят в близките фабрики за боя за яйца и за производство на механизми за мебели, където вече са наети много от жителите на селото. В Огняново функционира и цех за боза. Има мелница и бензиностанция. Не са малко и хората, които работят като шофьори към местна фирма.

Голяма част от огняновци се трудят и в мебелна фабрика в Пазарджик. Всеки ден автобус извозва работниците до града.

В селото се намира на главната жп линия София-Пловдив-Свиленград. Гарата е смесена товаро-пътническа и на нея спират пътническите и няколко бързи влака по направлението Пловдив-София.

Животът си тече спокойно в селото, коментира кметът Митко Хайдуков. В момента хората се подготвят за наближаващите коледни празници. В селото вече е украсена и елхата. Ще я подобрим още малко, допълва кметът. Взехме още лампички и ще ги сложим, за да грее вечер елхата и да радва хората.

Както във всяко село така и тук най-чаканото събитие е съборът. Огняново вдига традиционния си събор на 15 август в деня на Голяма Богородица. В храма "Успение Богородично" се отслужва тържествена литургия и се раздава курбан за здраве.

През януари, на Йордановден, цялото село се събира за хвърлянето на кръста във водите на Марица.

В Огняново не са загърбили любовта към образованието. В читалището се развива сериозна дейност. Децата се обучават в местното школо. То е създадено в далечната  1864-а и е едно от първите светски училища в областта. Основно училище „Отец Паисий“ най-напред се е помещавало в църквата, а десет години по-късно се изгражда и първата негова самостоятелна сграда. Преди повече от век училището непрекъснато се разраства и през учебната 1904/05 г. учениците са вече петдесет на брой. Любознателността довежда до откриването на прогимназия в селото през1922 г. За директор е назначен учителят Стоян Захариев, местен жител, завършил висшето си образование в град Грац, Австрия. Няколко години по-късно на съвместно заседание на училищното настоятелство и учителския съвет е взето решение, с което се определя патронът на училището - отец Паисий. Господин Захариев и местните първенци, подкрепяни изцяло от населението, подемат идеята за строеж на ново училище. Идеята е реализирана и на 1 май 1930 г. се прави първата копка, а в началото на октомври следващата година тържествено е открита новата училищна сграда.

В това училище са получили основното си образование около 80 учители, петдесет и седем инженери във всички области, тридесет агрономи, осем лекари и шестнадесет медицински сестри, три акушерки и един фелдшер. Двадесет и трима човека са завършили икономика, офицерите са дванадесет, а сержантите двама. Правистите са петима, а още толкова са се дипломирали в някогашния полувисш железопътен институт. 

Особено интересна е и етимологията на името на Огняново. Селото е кръстено на партизанина Огнян, който е роден тук. Негова паметна плоча стои на къщата, в която е живял. Първоначално селото се наричало Саладиново, обяснявано от народната етимология чрез саловете, които по време на османското владичество плавали по река Марица. По-вероятна обаче е версията, че населеното място е именувано на Саладин бей.

В Огняново животът се върти около борсата
В Огняново животът се върти около борсата
В Огняново животът се върти около борсата
В Огняново животът се върти около борсата
В Огняново животът се върти около борсата

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...