понеделник, 27 Май 2019 06:04 ч.

В памет на Ваклуш Толев

01.12.2013   |   18:54
Прочетена: 1935   |
Коментари: 0
В памет на Ваклуш Толев


„Нека моят гробен камък,


където пътникът ще иска да чете,


да няма надпис, щото Дух и пламък


е бил моят път и мойто битие.”

 

Учителят на Мъдростта Ваклуш Толев си отиде на 27 ноември 2013 г., но остава завинаги с нас! Защото Учителят е Живот - ние сме, които трябва да Го живеем!


Поклонението от стотици негови последователи се състоя на 30 ноември 2013 г. от 12:00 часа в катедрален храм „Света Неделя”, гр. София.


В битието си този велик посветен нямаше цел, защото имаше Служение; Учеше ни на жертва, отговорност и смирение; Даде Пътя на Знанието и идеята за събожника!


Ваклуш Толев ни остави богато безценно творчество: трилогията „История и теория на мировите религиозни учения”, „Седемте Лъча на еволюцията”, „Духовните дарове на България” I –ви и II-ри том, „Беззветен Завет”, стихосбирката „Разпилени бисери”, списание „Нур” (76 книжки).


Идеите на Ваклуш Толев са не само проницателни тълкования в областта на философията, историята, социологията и религиознанието, но те са принос към бъдещето като визия за присъствието на човечеството в Третото хилядолетие. За първи път в света Ваклуш Толев дава Доктрината за йерархия на Духовните вълни и прокламира поредната Духовна вълна – тази на Мъдростта. „Учението на Мъдростта , казва Ваклуш Толев, е нова йерархия като последователност на Духовните доктрини в Мировата еволюция – то е част от голямата верига на доктрините на Духовните вълни: Вълната на Сътворението, на Митологията, на Правдата, на Любовта, на Мъдростта, на Истината и на Свободата. Пътят в Духовните вълни е човечеството да прави култури, в които да съчетава Дух и материя!


Винаги има неизходени пътища, но и отдавна отречени улици. А новият път е Културата на Мъдростта! Духовното средище на бъдната култура на Мъдростта е България! Като Мирово предназначение, като историческа даденост, като национално самосъзнание в битието на планетата с тази задача е натоварен българският народ. Защото българите никога не са имали митологии; не са имали сатани и ангели. Вложеният ген на българина е не само предсказа за богоизбраност, но и за водителство в областта на Духа!
България днес трябва да възкръсне, за да потвърди своето избраничество, като даде на света едно ново духовно, социално и културно Учение. Нацията ни трябва да се осъществи, защото е белязана в същината си да направи принос – не само континентален, не само дори планетен...”


България е благословена, че стана утроба на Духовната вълна на Мъдростта, ниспослана от такава велика душа!


Редакцията на списание „Нур”


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...