неделя, 22 Юли 2018 13:53 ч.

В Пловдив идва Вълшебната флейта на Турция

20 000 турски туристи посетили града за година
30.12.2017   |   15:57
Прочетена: 591   |
Коментари: 0
В Пловдив идва Вълшебната флейта на Турция

Вълшебната флейта, както наричат световноизвестната турска флейтистка Шефика Кутлулер, ще изнесе концерт в Пловдив през следващата година. Изявата  ще бъде един от акцентите в културната програма, която подготвя генералният консул на Турция под тепетата Хюсейин Ергани. Флейтистката е завършила Консерваторията в Анкара и започва кариерата си във Виена и Рим. Свирила е на 60-годишнината от създаването на ООН, в испанския кралски двор в присъствието на краля и кралицата, в Токио под покровителството на принц Микаса. Богатият  репертоар е от барока до романтизма. Освен че е носителка на много награди, сред които медалът на турския президент, Кутлулер е и посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

През май в Пловдив предстои и голяма изложба на турски художници. Наши автори също ще покажат своето изкуство в южната ни съседка, като първи Петър Мичев ще гостува в Истанбул. От консулството обмислят също съвместна инициатива с наши училища по повод на Деня на майчиния език, ще бъде отбелязан и Денят на детето, който в Турция се празнува на 23 април.

След като по време на техническия панаир презентирахме възможностите за инвестиции в България пред турски бизнесмени, през февруари предстои такава среща за български предприемачи в Истанбул, съобщи още Хюсейин Ергани. Той планира и регионални бизнес форуми като проведения наскоро в Пазарджик, където турски бизнесмени се срещнали с областния управител и представители на местния бизнес. Очакваме догодина търговският обмен между двете държави да достигне 5,5 млрд. долара, прогнозира дипломатът. В момента турските инвестиции у нас са за 2,2 млрд. долара. През изминалата година 20 000 турски туристи са посетили Пловдив, а в България гостите от южната ни съседка са били 537 000, което поставя страната на пето място сред чужденците, които идват у нас. За българите пък Турция е втората най-желана дестинация след Гърция, която предлага по-лек визов режим. Генералният консул изрази надежда, че този проблем ще се реши скоро и тогава потокът от турски туристи ще заеме третото или дори второто място у нас.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5943
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...