понеделник, 15 Октомври 2018 19:04 ч.

В Пловдив област гъмжи от птичи грип, щамът атакува първо болните

15.01.2017   |   09:16
Прочетена: 7324   |
Коментари: 2
В Пловдив област гъмжи от птичи грип, щамът атакува първо болните

В България има 63 огнища на птичи грип и около 430 000 заразени птици, по-голямата част от които вече са умъртвени. Информацията съобщи преди ден земеделския министър в оставка Десислава Танева. Огнищата са съсредоточени в девет области на страната. Най-голям е броят им в Пловдивско.

Българската агенция за безопасност на храните взима всички необходими мерки, за да гарантира, че заразено с птичи грип месо няма да стигне до търговската мрежа. В това увери д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” пред Нова телевизия

„Стараем се да откриваме всички огнища, да ликвидираме на заразата и да ограничаваме движението на птиците, така че да се гарантира, че тръгналите към кланиците са здрави”, поясни д-р Чобанов.

Експертът предупреди, че заболяването е най-опасно за хората, които в момента боледуват от разпространения щам на човешки грип.

Хората, които отглеждат птици в Пловдивско, не крият притеснението си от това, че животните им могат да бъдат ликвидирани.

Очаква се заразата да доведе до скок в цената на яйцата с около 10%.

Ресурсите за справяне с епизолтията ще са в размер на около 1 млн. лева. Към тях ще се прибави и стойността на обезщетенията, които ще бъдат платени на фермерите с умъртвени птици. Според министър Танева общата сума се очаква да достигне 5-6 млн. лева.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
6906
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...