сряда, 16 Октомври 2019 01:43 ч.

В Сопот вдигат паметник на генерал Карцов

14.01.2018   |   11:40
Прочетена: 660   |
Коментари: 0
В Сопот вдигат паметник на генерал Карцов

Сопот ще издигне паметник на освободителя на Стремската долина ген. Павел Петрович Карцов. Композицията ще изобразява руския генерал на кон. Това обяви кметът на Сопот по време на честване, посветено на 140 години от освобождението на града от руско робство. Монументът ще бъде готов съвсем скоро, заяви Дойнов.

Заедно с председателя на Общинския съвет Мариана Кацарова кметът откри паметна плоча в западния край на Сопот, където на 13 януари 1878 година жителите на градчето са посрещнали руския отряд, предвождан от ген. Павел П. Карцов. На нея е поставена рисунка от освобождението на града както и цитат от записките на ген. Карцов за посрещането му от сопотненци: „Те ни стискаха ръцете, гладеха шиите на конете и като деца едновременно и плачеха и се смееха” .

Архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров отслужи водосвет. Почетен караул на патриотичното сдружение „Хайдути” застана край паметната плоча. Участниците запалиха факли и застанаха мирно по време на ритуала.
Директорът на къща-музей „Иван Вазов” Борислава Петрова припомни по важните моменти от освобождението на Сопот. Деца и ученици изпълниха песни и стихотворения, посветени на Освобождението на България.

В Сопот вдигат паметник на генерал Карцов
В Сопот вдигат паметник на генерал Карцов

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...