вторник, 23 Юли 2019 17:31 ч.

В "Столипиново" предпочитат английски, вместо цигански език

19.10.2017   |   14:00
Прочетена: 839   |
Коментари: 0
В "Столипиново" предпочитат английски, вместо цигански език

В ромската общност няма особен интерес към изучаването на майчиния език. Децата, които ходят на училище, предпочитат английски, защото на по-късен етап масово напускат страната, каза Албена Костадинова от фондация „Инди Рома 97” в Куклен. Там 70-80 роми вече са напуснали държавата. Когато аз бях ученичка, в Куклен имаше паралелка по турски, но не знам сега къде ще намерят учител по ромски, каза още Костадинова. Нейните деца също не владеят писмено езика и често я карат да им превежда. Аз съм "за" човек да има правото на информиран избор и одобрявам политиката на МОН, каза още Костадинова.


Председателят на фондация „Рома”  Антон Карагьозов също одобрява даването на възможността заедно с усвояването на българския език да се учи майчиният и да се запазва културата. Светът се глобализира, но това не може да е причина да изгубим себе си, казва мъжът, чийто внук завърши частна английска гимназия с китайски. Карагьозов би записал правнучетата на СИП по ромски. Мъжката челяд във фамилията вече си е взела съпруги от турската общност. Не съм ги спрял, няма да ги спра и да учат майчин език, каза Карагьозов. Той дори се сети за младеж от "Столипиново", който би могъл да преподава - завършил е програми на ромски в Югозападния университет, а в момента работи като медиатор. Въпросът е кой диалект ще се учи, вметна ромският лидер. Най-разпространените са 10, но това не пречело тукашните роми да се разбират с циганите в Румъния, Сърбия, Полша.

В турската общност няма особен ентусиазъм. Роза е майка на близнаци в подготвителна група и ги пратила на детска градина още на 3 г., за да научат добре български до първи клас. У дома се говори турски, не е нужно да го учат в училище, по-добре да наблегнат на български и английски - това ще им е по-полезно в живота, смята тя. Затова не би записала Гошо и Мишо на СИП по ромски. Но може би ще има хора, които ще го направят, казва тя и одобрява дадената възможност като жест на уважение към етносите. Ще обясним на семействата на специална родителска среща, зарече се директорът на СУ „Найден Геров” Емил Начев.  

От еврейската организация „Шалом” обясниха, че повечето евреи от малката пловдивска общност са със смесени бракове. В момента иврит не се учи никъде другаде, освен в 134-то СУ в София, тепърва ще сондират какви са нагласите тук.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...