вторник, 18 Февруари 2020 23:55 ч.

В Япония влизат в клас, когато цъфтят вишните

15.09.2017   |   08:50
Прочетена: 436   |
Коментари: 0
В Япония влизат в клас, когато цъфтят вишните

Японските първолаци тръгват на училище в началото на април, когато започва цъфтежът на японските вишни. Този момент е на огромна почит в местната култура и там е прието дълго съзерцание на цъфналите клончета - сакура. За хората от  Страната на изгряващото слънце  пролетта символизира духовното пробуждане и началото на нов живот, ето защо няма по-подходящо време за започване на училищни занятия. Не след дълго обаче идва продължителна ваканция - от края на юли до началото на септември. След това учениците трупат знания до следващата декемврийска ваканция. Училищните терзания приключват през март.

Индийчетата са първолаци на 4 г., на Острова - на 5 г.

Децата в Индия тръгват в първи клас още на 4-годишна възраст. Заниманията са по-леки и свързани предимно с игри. А преподавателите са основно мъже. Година по-късно - на 5 г., училищния праг прекрачват във Великобритания. 

В учебните програми на индийците за  най-важен предмет се приема математиката. В повечето училища в страната носенето на униформа е задължително, а първият звънец събира хлапетата през пролетта. 

В Израел учебната година стартира с Деня на знанието, който се отбелязва на 1 септември. Месецът обаче минава доста неусетно заради многото празници, свързани с еврейската Нова година. Според местния обичай на първия учебен ден децата  пускат балони с хелий. Учениците обикновено носят тениска с емблемата на училището. В делнични дни могат да си позволят всякакви цветове, но на празник се слага бяла блуза.

Вместо морков за новобранците: В Германия посрещат с бонбони във фуния 

Докато у нас все още някои училища спазват традицията да носят на новаците морков и зеле, защото са "зайци", в Германия на откриването на учебната година те получават големи хартиени конуси Schultüte (буквално от немски - „училищна фуния”), пълни с лакомства и дребни подаръци.  
Тази традиция започва още през XIX век. Заради все по-актуалните изисквания за здравословно хранене обаче все повече родители пълнят конусите с училищни принадлежности, играчки и плодове. Самите първокласници си правят конуса. До двора на училището обикновено ги изпраща цялото семейство. Там директорът ги посреща с приветствие, а по-големите ученици - с песни.

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...