неделя, 22 Юли 2018 13:45 ч.

Гардиън: Корупционен облак е надвиснал над България

29.12.2017   |   09:07
Прочетена: 556   |
Коментари: 0
Гардиън: Корупционен облак е надвиснал над България

Ще има музика, ще гърмят фойерверки и в полунощ срещу 1 януари България, най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС, ще поеме щафетата на ротационото председателство на блока, пише британският вестник „Гардиън“, съобщава БНР. Макар и да няма онова влияние от миналото, председателството все пак представлява голям момент за страната от Източните Балкани, която стана част от последната вълна на разширяване на ЕС.

Повече от 10 години от присъединяването на България, в сила обаче остават въпросите за борбата с корупцията, докакто наличието на крайно десни партии в правителството поражда тревога, отбелязва изданието. Според индекса на „Трансперънси интернешънъл“ България е най-корумпираната страна в ЕС.

Вестникът цитира председателя на Центъра за проучване на демокрацията в София Огнян Шентов, че в страната никой не преследва политическата корупция, в затвора няма бивши представители на властта. Доклад на центъра рисува мрачна картина за корупцията от дъното до върха на обществото. Повече от един на всеки пет пълнолетни, или около 1,3 милиона души, се предполага, че са взели участие в корупционни практики, като плащане или получаване на подкупи, но само 72 съдебни дела са приключени през 2015 година.

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5943
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...