вторник, 15 Октомври 2019 20:56 ч.

Гаро Балтаян изостави „4 януари”, за да чества 4 юли

Улицата е една от от най-живописните, но дамите плащат цената за това с токчетата си
04.01.2017   |   18:56
Прочетена: 2373   |
Коментари: 1
Гаро Балтаян изостави  „4 януари”, за да чества 4 юли

"4 януари" е една от забележителните улици в Пловдив, съхранила духа от Възраждането. Тук са Балабановата къща, къщата на Артин Гидиков, Арменското училище и паметникът на Пейо Яворов в Стария град. В продължението си, което минава покрай баня Старинна, пък уличката води до бившата Първа мъжка гимназия, в чиято сграда днес се помещават две от елитните училища под тепетата - ОУ „Княз Александър Първи” и Гимназия с хуманитарен профил „Св. св. Кирил и Методий”. Тази част е известна и като Меката на юристите, тъй като тук се намират най-големите кантори в града.

„От 20 години живея тук. За това време улицата много се промени. Положиха се грижи за паважа. Общината помогна да се измажат всички къщи, които са паметници на културата. Преди години всичко тук беше в трева. Сега от "Паркове и градини" редовно чистят и поддържат зелените площи. Направиха това хубаво паркче отпред”, разказва журналистът Антон Кляшев. Бащиният му дом на номер 18 е сред най-красивите сгради на улица „4 януари”, също паметник на културата. Навремето дядо му, преселник от Егейска Македония, закупил имота от арменска фамилия. Предвиждало се на калкана да се построи още една къща и да стане ансамбъл, който щял да конкурира много от сградите в Стария град. В съседство обаче живеело възрастно семейство, което починало, а идеята така и не могла да се реализира.  

Преди 20-ина години семейството на Кляшев бутнало старата къща и изградило новата, като запазило напълно външния вид. Включително и автентичните „клюкарски прозорчета”. „Отне ни десет години. Най-трудно бе възстановяването на дървените каси на прозорците. Ходихме до Девин да търсим материала. Оказа се, че в Пловдив няма кой да ги изработи, така че ги правиха в Батак”, спомня си мъжът.

Отсреща на номер 19 пък е роден Гаро Балтаян - трето поколение музикант от известния Балтаянов род. Преди няколко години заради музиката и Гаро, и наследниците му, също музиканти, изоставили Пловдив и заминали за Америка, където могат да честват националния празник 4 юли. Оттогава къщата им е празна и се руши. На няколко пъти дори била разбивана от крадци и ограбена. Необитаема е и сградата на номер 10, която също е собственост на арменска фамилия. До нея пък тази година започнали да строят дом за възрастни хора - арменци, които са останали без близки и не могат да се грижат сами за себе си.

Хората от квартала се шегуват, че живеят на най-живописното място в Пловдив, ала дамите трябвало да платят цената за това, като се откажат от токчетата. Защото на млади години всички унищожили по няколко чифта обувки.

С какво е свързана датата

Битката за Пловдив е последното от големите сражения в историята на Руско-турската война 1877-1878. Победата отваря пътя на руските войски към Беломорието и Одрин, към победния край на войната. На 14 януари дивизиите от отряда на генерал Гурко настъпват към Пловдив от север и запад. Срещу тях е последната боеспособна турска армия на Сюлейман паша. На 15 януари генерал Дандевил заема северната част на Пловдив - „Кършияка”, но е спрян от горящия мост на Марица и турските батареи по тепетата. Започва опожаряването на града. В тези часове чуждите консули правят опити да спасят един от най-красивите градове на Ориента. Тогава френският вицеконсул Боасе осигурява оръжие за християните, които се организират в отряди за защита.

Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на капитан Александър Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и заема централната част. Заедно с въоръжените отряди от българи кап. Бураго превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. В ранните часове на 16 януари 1878 г. (4 януари по стар стил) генерал Гурко получава донесение, че Пловдив е освободен и по обяд е посрещнат от българското население под тържествения звън на камбаните. 

За да се почете геройството на всички, дали живота си за освобождението, е взето решението улицата, по която влиза генерал Гурко, днес да носи името "4 януари".

Гаро Балтаян изостави  „4 януари”, за да чества 4 юли
Гаро Балтаян изостави  „4 януари”, за да чества 4 юли
Гаро Балтаян изостави  „4 януари”, за да чества 4 юли

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...