неделя, 26 Май 2019 06:49 ч.

Генерал Тошево гласува на референдум за добива на газ

17.12.2017   |   09:40
Прочетена: 541   |
Коментари: 0
Генерал Тошево гласува на референдум за добива на газ

Жителите на община Генерал Тошево гласуват днес дали да се добива газ на територията на общината. Решението за провеждане на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести на местното население срещу намеренията на инвеститора "Русгеоком БГ" за 35-годишна концесия и добив на природен газ от находище „Спасово”, което обхваща 18 села в региона. Местните хора се опасяват, че добивът на газ ще се отрази пагубно на земята и водата на Добруджа, съобщава Дарик.

Девет обществени обсъждания и 36 разяснителни срещи за референдума бяха проведени в населените места на общината. На срещите е разяснено, че въпросът на референдума, въпреки че е по-сложно формулиран, е зададен така, за да е законен.

Жителите на общината трябва да отговорят: Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?

Малко над 13 000 души имат право на вот в община Генерал Тошево. 245 души са дописани в избирателните списъци по настоящ адрес. За да бъде валиден вотът е нужно не по-малко от 5300 души, или 40%, да гласуват. Освен това 50% плюс един от гласувалите трябва да са отговорили с "да".

Изборният ден започна в 7.00 ч. и продължава до 20.00 ч. Референдумът се провежда от Общинската избирателна комисия, създадена за мандат 2015-2019 г. На 18 декември изборните книжа ще бъдат предадени в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Допитването ще струва на местния бюджет малко под 35 000 лева според предварителните сметки.

В обръщение към жителите на общината кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров призова всички да излязат и да гласуват. Димитров бе категоричен, че той и семейството му ще гласуват с "да", защото са против добива на природен газ в община Генерал Тошево и искат природата, водата и въздухът да се запазят чисти и да бъде защитен основният поминък - земеделието. Не познавам хора, които да са "за" добива на газ", подчерта кметът.

"След референдума на 17 декември ще поискаме среща с премиера Борисов и ще настояваме централната власт да се съобрази с вота на нашите жители", заяви пред Дарик Валентин Димитров.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...