вторник, 20 Февруари 2018 03:36 ч.

Гено Бахчевански: Не сменям Пловдив за Париж

Предавах от Уембли великия гол на Гунди и атомното трио Зума, Тумби и Чико
19.02.2017   |   07:38
Прочетена: 1420   |
Коментари: 1
Гено Бахчевански: Не сменям Пловдив за Париж

Той е предавал 878 мача и други състезания на живо за радиото. Изключително богата е палитрата от житейски и професионален опит на Гено Бахчевански - първия спортен коментатор на Пловдив. Многобройни са контактите, които е създал, и признанията, които е получил. Бате Гено е коментирал срещи на националния отбор, Локо, Ботев и Спартак от Европа, създал е първото спортно радио в страната - Олимп, в средата на 90-те.  

Гено Бахчевански е роден в село Борец в полите на Средна гора. Завършва висшето си образование във ВСИ "Васил Коларов" в Пловдив, но страстта към спорта му осигурява друга професия. Това става, след като Радио Пловдив обявява конкурс за спортни коментатори и 29-годишният Гено решава да се яви заедно с още 77 кандидати. Бях запленен от тази професия, слушайки гласовете на Любен Попов и Митко Чуков, спомня си Бахчевански. Печели надпреварата заедно с актьора от Кукления театър Иван Сивинов, който обаче практикува професията само 2-3 години. Всъщност дебютът на Бахчевански зад микрофона съвпада с шампионския сезон на Спартак през 1962-63 г. 

Първият мач, който предавахме със Сивинов, беше контролата на Спартак с великия Динамо Киев в Пловдив, разказва Гено. От Радио София ме харесваха и ме пращаха в цялата страна, за да дойде време, когато започнах да гастролирам и извън България. Първият ми мач в чужбина бе Англия - България през 1968 г. на Уембли с великия гол на Гунди и атомното ни нападение в лицето на Христо Бонев - Зума, Георги Попов - Тумби и Динко Дерменджиев - Чико. Предавах и Италия - България от Неапол за купата на Европа. Оттогава ми остана един прекрасен спомен. На банкета след срещата трябваше да направя интервю с легендарния защитник Джачинто Факети, който пазеше Тумби и двамата направиха страхотен двубой. Отивам при него с преводачката, а той ми казва: Искам да ме запознаеш с Попов. Проведохме един хубав разговор и се прибрахме. Малко след това ме викат шефовете на радиото и ме питат откога си кореспондирам със Запада. Дават ми едно писмо с печат от Милано. А то - от Факети. Намерих преводач и се оказа, че заедно с Тумби ни кани на гости в Италия със семействата ни. Работата пропадна, защото - пари откъде? В бедно време живеехме, спомня си Бахчевански

Той разказва и друг любопитен случай с Тумби от прочутия мач с Англия: В 67-ата минута той излезе контузен. Оказа се, че не е бил контузен, а просто трябвало да тръгне по-рано да хване самолета, защото пазарил едно рено на старо в Толбухин. И не отпътува от Лондон с тима за турне в Южна Америка. Такива бяха времената - националът Тумби не можеше да си купи кола по нормалния начин, разказва Гено Бахчевански.

Коментаторът написал материал за мача с Англия и го дал на нападателя на Ботев да го занесе в редакцията на вестник Глас, тъй като Гено трябвало да остане в Англия. Като се върнал - нищо. Абе, майно, къде е материалът, попитал той приятеля си. Ти луд ли си?, отвърнал му Тумби. Как може да пишеш такива хубави неща за мен. Да не съм по-добър от англичаните? Приятелите ще ми се смеят, отговорил му Георги Попов. Невероятно скромен човек, казва за него Гено.

След началото на Горбачовото разведряване големият ни поет и драматург Стефан Цанев тръгва из България за поредица концерти и беседи. Бяхме в добри приятелски отношения с него и ме помоли да организирам среща със спортния актив на Пловдив. Направихме я в ЖП-то на Сточна гара, разказва Бахчевански. Киносалонът беше пълен, имаше и правостоящи. Организирах подобни събития с него и в Хасково и Пазарджик. Един ден приятел от културния отдел в Пловдив ми казва: Какви са тия срещи със Стефан Цанев? Знаеш ли, че няма да ти се размине лесно? И не ми се размина. Говорим за пролетта на 1989 г. Началото на септември същата година поех към Франция, разказва Гено.

Прибира там и семейството си, а лично тогавашният посланик и бъдещ служебен премиер Марин Райков му съдейства за осигуряване на квартира, учене на език, намиране на работа. Гено се сближава с хората, издаващи българския вестник в Париж "Парижки вести". Започва да работи в спортния отдел, след година-две става и главен редактор. На страниците на вестника ми гостуваха величията на родния футбол като Димитър Пенев, Пламен Марков, Христо Бонев, Димитър Димитров - Херо, Вальо Михов, спомня си Бахчевански. Вестникът обаче спира да излиза поради липса на средства и коментаторът създава търговска фирма, с която и до днес храни семейството си.

Реших да си дойда в Пловдив окончателно. Умът ми е там - при близките ми във Франция, сърцето е тук. От мен емигрант не става и така е с много българи, които познавам в чужбина. Не заменям Пловдив за Париж, заявява Гено Бахчевански.

За бенефиса на Христо Бонев: Предлагаха ми агне срещу билет

Гено Бахчевански лично е организирал знаменития бенефис на Христо Бонев - Зума през 1985 г.  Набелязва 22-ма световни футболисти и ги предлага на шефовете на Локо. Ти луд ли си, бе, отговарят му. Кой от тези ще дойде тук? Аз успях благодарение на многобройните си контакти, които бях създал, казва Бахчевански. Един колега от ВВС например помогна много Боби Мур да дойде тук със съпругата си. Пристигнаха също световният шампион Волфганг Оверат, Мирча Луческу, поляците Шолтишек и Томашевски, Веремеев, великият Лев Яшин,  както и всички големи звезди. Стадионът се пукаше по шевовете, едни хора чак от Генерал Тошево ми предлагаха агне срещу билет, спомня си през смях Гено.

Звездни мигове

Идеята да опише преживяванията си в книга му дава големият локомотивец - доцент Владимир Янев. Владо, моята сила е микрофонът, не перото, казал му Гено. При поредното си прибиране във Франция обаче нещо започнало да го гложди и за две седмици написал 180 страници. Книгата се казваше "Звездни мигове". На представянето от Петър Анастасов в Балабановата къща през 1995 г. залата беше препълнена, казва Гено.Той не спира дотук - пише още 16 книги за българския спорт и емблематични родни спортисти.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...