петък, 19 Октомври 2018 16:21 ч.

Георги Йовчев 25 години епископ с картонче

Отслужи литургия и посрещна стотици католици в катедралата “Свети Лудвиг”
01.08.2013   |   14:34
Прочетена: 5616   |
Коментари: 6
Георги Йовчев 25 години епископ с картонче
Автор на снимката: Евгени Цветков, Marica.bg

Монсеньор Георги Йовчев - главата на католиците в Пловдив, отслужи тържествена света литургия в храма “Свети Лудвиг” вчера. Така той отпразнува 25-годишнината си като епископ. Гости на тържеството бяха епископ Марчело Семераро и папският нунций Януш Болонек, духовници и вярващи от 12-те енории на Софийско-пловдивската епархия.
Георги Йовчев е ръкоположен в сан епископ на 38 г. Той достига до този висок духовен пост, след като години наред служи като енорийски свещеник в Пловдив, Раковски, Калояново, Дуванлии и Житница. Затова и негови духовни чеда от този регион се бяха организирали и пристигнаха на службата с автобуси рано сутринта.


Монсеньор Йовчев е католически духовник - XXVI епископ на Софийско-пловдивската епархия. Кариерата му на висш духовник започва в същата тази катедрала. Той бе главният координатор между Ватикана и българското правителство за визитата на папа Йоан-Павел II у нас.


Царското семейство княгиня Калина и избраникът є Китин Муньос - дъщерята и зетят на премиера Симеон Сакскобургготски, избра отец Георги Йовчев да ги венчае и да благослови брака им.


В бароковата катедрала на Пловдив, където служи той, е гробът на българската княгиня Мария Луиза - първата съпруга на Фердинанд, прабабата на Калина. Саркофагът на Мария Луиза е дело на известния италиански скулптор проф. Т. Джентиле и под него са изписани последните є думи към Фердинанд: “Умирам, но от небето ще бдя над вас, над децата ни и над България"”.


Миналата година епископ Йовчев бе в черния списък на Комисията по досиетата. Там беше оповестено, че той е вербуван през 1987 г. за агент на ДС под кодовото име Петър - точно година преди да стане епископ. Няма досие, но имал картонче.
62-годишният тогава служител на Ватикана направи официално изявление. Всичко това са клевети и измислици по мой адрес за уронване на престижа ми и на престижа на цялата Католическа църква. За мен това е безкрайно оскърбление, да ме наричат доносник най-върлите противници на църквата, както се вижда, аз съм бил тормозен, бит, преследван именно от тези служители на ДС и е недопустимо да им служа. Мога само да благодаря на Бога, че съм страдал за небесното царство, на което съм служител вече като епископ. Нека стане известно на вярващите, че всичко това са клевети и измислици по мой адрес за уронването на моралния ми престиж, каза по-миналия януари той.


Негово Преосвещенство епископ Георги Йовчев е роден в село Секирово, сега квартал на град Раковски. Средното си образование завършва в Професионална гимназия по селско стопанство в село Белозем, специалност двигатели с вътрешно горене. Специализира богословие в Папския източен институт в Рим, Италия.

Георги Йовчев 25 години епископ с картонче
- Автор: Евгени Цветков, Marica.bg
Георги Йовчев 25 години епископ с картонче
- Автор: Евгени Цветков, Marica.bg
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
6969
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...