събота, 17 Ноември 2018 14:42 ч.

Георги Мишев с Вазовата награда за литература

09.07.2011   |   21:19
Прочетена: 787   |
Коментари: 0
Георги Мишев с Вазовата награда за литература

Писателят Георги Мишев е тазгодишният носител на Вазовата награда за литература.  Призът се връчва всяка година на 9 юли, рождената дата на патриарха на българската литература Иван Вазов на церемония в родния град на Народния поет. Георги Мишев получи личните поздравления на министъра на културата Вежди Рашидов в Сопот, а призът бе връчен по-късно на церемония в читалището.

Да, много се вълнувам,  но човек трябва да е малко сдържан към тези неща, сподели Георги Мишев. Но мен по-скоро ме вълнува климатът, който го има или го няма, за да се развива изкуството, по-точно писателското изкуство. Аз нямам никакви и оплаквания от властта и преди,  и сега. Но  е необходимо да има трибуна, където човек да напечата това, което е написал. По-нататък ще се разбере дали ще се чете, ще се спори дали е  добро това, което е написал. Но сега липсват всякакви възможности за печат. Няма нито едно списание за литература. Е, има един - два литературни вестника, но и те се  занимават с партизанлък. Сега киното изпитва огромна нужда от сценарии, но преди да стане сценарий  трябва да се създаде литература. Къде писателят да отпечата една повест? Не знам дали писателите имат нужда от покровителството на държавата, писателите имат нужда от читателите, да могат да си изкарват прехраната от писането.

Като селянин съм малко скромен. Селянинът се радва само на спящите деца, тогава ги гали и тогава в него нещо се преобръща. Същото нещо трябва да и към властта. Писателят трябва да се радва на  властта, само когато тя не вижда това, сподели още Георги Мишев.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...