петък, 28 Февруари 2020 22:45 ч.

Гергана Трендафилова: Община "Марица" става все по-добро място за живот, работа и бизнес

23.12.2017   |   11:02
Прочетена: 1512   |
Коментари: 0
Гергана Трендафилова: Община "Марица" става все по-добро място за живот, работа и бизнес

Гергана Трендафилова /ГЕРБ/ е втори мандат председател на Общински съвет „Марица“. Тя е родена на 25 декември 1977 година в гр. Пловдив.  През 2000 г. защитава магистратура по социология и политически науки в ПУ „Паисий Хилендарски“,  а през 2007 г. - по национална сигурност във Военна академия „Георги С. Раковски“ – София.  Била е главен експерт в община Пловдив. Има две деца.

 

-Госпожо Трендафилова, Вие сте втори мандат председател на местния парламент в община „Марица“. Бихте ли сравнили работата на този и на миналия Общински съвет?

- Не бих могла да направя сравнение между двата мандата, тъй като по време на първия  сменихме 5 правителства - две служебни и още три, които дойдоха на власт след избори. Това много често придаваше политически нюанс на работата на предишния Общински съвет. Въпреки това смятам, че успяхме да вземем  сериозни решения, изцяло в интерес на жителите на общината.

Политическата стабилност в държавата по време на настоящия мандат даде възможност на Общински съвет „Марица“ да работи по-спокойно и ефективно.  Доволна съм от дейността на местния парламент и взаимодействието с администрацията. Благодарна съм на всички общински съветници, дори когато имаме различни позиции. За мен мястото, където трябва да се решават проблемите, е именно Общинският съвет. Благодаря на всички колеги за активността им.

Докато аз съм председател на Общинския съвет, ще направя всичко възможно да нямаме различия с администрацията, защото това би саботирало работата в общината.

- Как работите в този състав на местния парламент и пред какви предизвикателства бяхте изправени?

- Общински съвет „Марица“ е с 29 съветници. През този мандат той е с широка палитра от партийни цветове. Разбира се, всяка сесия е специфична и във всеки един момент се появяват предизвикателства. Освен това при нас особеното е, че в даден момент не толкова партийната принадлежност на съветниците, колкото това, че защитават интереса на родното си село, влияе на позицията им.

- Кои са най-значимите решения за развитието на общината, които местният парламент е гласувал през изминалата година?

- И аз, и кметът на общината Димитър Иванов неведнъж сме подчертавали, че приоритет за  нас са децата.

Затова считам за най-значими решенията, които вземаме в техен интерес и които променят живота им към по-добро.

За мен всяко едно решение, взето от Общински съвет „Марица“, е  от значение. Не мога да кажа, че едно е по-важно от друго, защото става въпрос за 19 села. Всеки вот дава отговор на конкретен казус, който касае бита, живота и ежедневието на жителите на някое от тези населени места.

-Кои според Вас са проблемите на община „Марица”, които се нуждаят от спешно разрешаване?

- Проблемите, които предстои да решим, са не само на нашата община, а на по-голяма част от българските общини. Те обикновено касаят инфраструктурата - най-вече пътища и канализации. Знаем, че решаването им не е по силите на общини като „Марица”.

- Как оценявате работата на опозицията в местния парламент?

- Смело мога да заявя, че опозицията в този Общински съвет е изключително конструктивна. Аз не гледам на представителството в местния парламент като на ляво и дясно, и мнозинство и опозиция. Считам, че съветниците са избрани не за да пропагандират възгледите на политическата сила, която представляват, а за да решават проблемите  на общината и жителите й. Мисля, че с работата си Общински съвет „Марица“ доказа, че е изпълнил тази цел.

Въпреки политическите различия, които имаме с колегите, успяваме да постигнем съгласие на базата на взаимни компромиси. Ние сме различни индивиди, с различна партийна принадлежност и различни политически убеждения - нормално е понякога да има спорове и остър тон. Факт е обаче, че около 70 на сто от решенията в Общински съвет „Марица” се вземат с пълно единодушие.

-В синхрон или в разногласия протича работата на постоянните комисии в местния парламент?

- Аз съм извънредно удовлетворена от работата на постоянните комисии. Благодарение на сериозните дискусии там – понякога много разгорещени, се преодоляват разногласията по становищата.Така предложенията, които стигат до Общинския съвет, се гласуват с голямо мнозинство. Ние нямаме нито едно предложение, което да е полезно за общината и да не е подкрепено от всички  групи, независимо от политическите им възгледи. Когато се вземат важни за общината решения, всички ги одобряват.

- Намирате ли подкрепа за идеите си от централната власт?

- Изключително благодарна съм на правителството на г-н Борисов за отпуснатите целеви средства в размер на 1 млн. лв. за изграждането на нов корпус на детска градина „Пролет“  в с. Рогош. Поставихме началото на доброто взаимодействие с централната власт. Сигурна съм, че държавата ще продължи да подкрепя община  „Марица“.

- Ако трябва да дадете оценка на работата на местния парламент по скалата от 1 до 10, каква би била тя?

- Моята оценка за работата на  този Общински съвет е 8 - не защото колегите ми не работят добре, а защото смятам, че винаги има какво още да се желае. Всички сме дали обет, че с действията си ще се грижим единствено и само за благоденствието на хората, и мисля, че го изпълняваме.  И ние, и нашите деца живеем тук, затова се надявам да направим община „Марица“ още по-добро място за живеене, работа и инвестиции.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...