петък, 19 Януари 2018 15:20 ч.

Гласове: Не сме безсилни срещу терористите

01.07.2016   |   15:15
Прочетена: 645   |
Коментари: 1
Гласове: Не сме безсилни срещу терориститеВъв връзка с терористичния акт на летището в Истанбул категорично мога да кажа, че имаме готовност за подобни атаки. Увереността ми идва от  проведените обучения и конференцията, която се състоя във Варна. Но в крайна сметка никой не е на 100 процента готов да  посрещне една такава атака. Това се вижда и от големия брой  жертви в Истанбул. Категоричен съм, че имаме готовност екипите да реагират. Всеки си знае мястото. Всеки знае какво трябва да прави.  Дано не ни се налага да показваме какво можем. 

Казвам, че можем да се справим, защото по време на обучението имахме ситуация, в която едновременно имахме две места за  терористичен акт. В същото време имахме повикване за  30 деца с натравяния на 40 километра от София. 13 екипа бяха при децата, а 15 екипа бяха на двете места при терористите.

Така че имаме възможността да реагират и всички екипи от съседни области и общини и да отидат на място, където има необходимост от лекарите. Тренировки ще има и тази година. Тези обучения са изключително полезни, защото те ни помагат да реагираме не само в такива ситуации на терористични заплахи, но и в други, при които има бедствия и аварии. 

Очакваме да получим общо 170 милиона за цялата програма за спешната помощ от Европейската комисия. Предстои избор на консултант, за да може през септември да  предоставим данните,  за да може да получим първите траншове за финансиране. С тях  ще бъде подобрена цялостната инфраструктура на системата на спешната помощ, спешните приемни отделения в лечебните заведения, центровете за спешна помощ, филиалите, оборудване, нови реанимобили./Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
387
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...