вторник, 20 Февруари 2018 03:46 ч.

Гоним зимата заедно с клада на мегдана в “Капана”

19.02.2017   |   13:28
Прочетена: 1218   |
Коментари: 3
Гоним зимата заедно с клада на мегдана в “Капана”

Да изпратим зимата заедно! Поканата е към всички пловдивчани на Сирни Заговезни идната неделя (26 февруари). Традиционният празник в народните календари ще отбележат за първи път заедно в Пловдив различните общности. Заговезни се почита като ден на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. Денят у нас се свързва с редица обреди и обичаи, с кукерските игри, “хамкането”, паленето на клади и др.

По обед в неделния ден центърът на “Капана” ще посрещне гости от всички възрасти и народности с любопитни демонстрации на открито, лакомства и игри за децата.

За първи път пловдивчани ще участват в “Масленицата” - празникът на руските палачинки и пролетта. В древността той се е чествал от всички славяни. Част от празничния ритуал на руската общност включва и паленето на сламена кукла. Тя ще бъде поставена на едно от централните пространства в квартал “Капана” - уширеното място на ул. „Христо Дюкмеджиев“ 12, пред Арменския Културно-информационен център и клуб “Малката Библиотека. И при българите и при руснаците е традиция кладата да се прескача за здраве. Блините (руските палачинки) са основното ястие и символ на “Масленица”. Те се приготвят на този ден още от древни времена и са символ на лятното слънце. Всяка стопанка имала своя тайна рецепта за приготвяне на блини, която се предавала от поколение на поколение по женска линия.

Арменците наричат Заговезни “Пун Парегентан”, което означава “добра жизненост”. До началото на 20 век народният празник се чествал масово, като голям карнавал с много веселие и с приготвянето на различни кулинарни изкушения. Във веселбите участвали акробати и се организирали много игри с маски.На първото съвместно честване на празника тази година, арменската общност в Пловдив ще демонстрира правенето на т.нар. „мармароз”. Това е своеобразен календар на седмиците на постите (въпреки че Заговезни не е религиозен празник), който се прави от глава лук, на която се набождат седем пера от опашката на кокошка или на петел. На Заговезни арменците се маскират и ходят на гости на близки и приятели. Всяка къща посреща сърдечно маскираните, a разпознаването им e най- забавната част от обичая.

Събитието, което ще бъде и за забавление на деца от различните народности, се организира за първи път по идея на Олга Атанасова, представител на руската общност в града под тепетата и със съдействието на всички членове на Фондация “Заедно”. На благотворителния базар в подкрепа на етническата толерантност в най-стария жив град в Европа, със свои традиционни ястия, освен руснаци и арменци, ще участват италианци, турци, евреи и приятели на Пловдив от Македония. Етническите общности ще покажат за пореден път желанието си да живеят в мир и хармония – традиция, пазена през вековете, достоен пример за съвременния свят и безценно завещание за бъдещите поколения.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...