сряда, 21 Ноември 2018 17:42 ч.

Горанов отказа 20 млн. лв. за ст. "Пловдив" след питане на Славчо

28.11.2014   |   14:09
Прочетена: 2839   |
Коментари: 64
Горанов отказа 20 млн. лв. за ст. "Пловдив" след питане на Славчо

Финансовият министър Владислав Горанов отказа да отпусне целева субсидия от 20 млн. лв. за реконструкция на стадион "Пловдив".

Въпросът бе поставен от Славчо Атанасов днес по време на парламентарния контрол. Пловдивският депутат от ПФ поиска от становището на министъра дали е възможно целево финансиране за довършването на реконструкцията на стадион „Пловдив“. Атанасов припомни, че съоръжението е изградено на 60 процента, че технически е в добро състояние и показателите му покриват изискванията за осмина финал на ЕВРО 2020 година. Както Марица.бг писа многократно след довършването, стадионът ще изпълни всички изисквания на УЕФА и ФИФА и ще се възроди като спортна база, създала олимпийски и световни шампиони, с които Пловдив и България се гордее.

Славчо Атанасов посочи, че според проекта на арх. Валентин Маринов, за реконструкцията на стадиона са нужни около 20 милиона лева. Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви, че средства в държавния бюджет през 2015 година няма да има. С цел запазването на макроикономическата стабилност и постигането на параметрите за бюджетен дефицитна този етап няма възможност да се включи в бюджет 2015 специална програма, която да интервенира подобни регионални приоритети, които вие поставяте, каза още министър Горанов. Ако общината и общинският съвет припознаят стадиона като свой приоритет, то следва с наличните собствени ресурси да финансират дейностите, обобщи финансовият министър.

От своя страна Славчо Атанасов заяви в реплика към Горанов:

Като бивш кмет съм наясно какви възможности има общината . 20 милиона категорично е изпълнима сума за държавата. Не съм удовлетворен от отговора. Спортната общественост на Пловдив и на страната също няма да са удовлетворени. Защото стадионът предлага възможност за развитие на много спортове, не само на футбол. С парите за софийските бали, аз предложих на премиера Боарисов тогава да пренасочи средствата към стадиона, но това не стана, мандатът изтече, а след това, новият пловдивски кмет насочи парите в друга посока. Нашият стадион може да е втори национален стадион на България, каквото желание и съгласие има и от представителите на повечето футболни фенклубове в страната, с които сме правили срещи. Техническата експертиза на стадиона категорично показа, че съоръжението е в добро състояние и може да бъде довършено без никакъв проблем. Считам, че е изцяло във възможностите на българската държава да финансира целево това спортно бижу,защото Пловдив годишно внася в хазната над 1 милиард лева данъци, а получава едва 100 милиона, каза Славчо Атанасов./Марица.бг

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7369
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...