петък, 28 Февруари 2020 23:37 ч.

Господ да ги уволни

23.08.2015   |   16:06
Прочетена: 7238   |
Коментари: 37
Господ да ги уволни

Щура седмица, когато става дума за времето. Започна със сахарска жега, после  разхлади, а за капак ни удави с порой. Двама загинаха в бурята, заклещила за час Тракийското поле в четвъртък привечер. Строителя от Костиево го удари гръм, монтьора от Пловдив - токът в наводнения за минути сервиз за гуми. Един час дъжд като из ведро и животът в града блокира - улиците се превърнаха в езера, дърветата падаха като кибритени клечки, затискайки сгради и коли.

По традиция в такива мигове хората се питаха - къде са институциите и кой е виновен за щетите от бедствието. И получиха бърз отговор - природата е виновна, а човешкият фактор - безгрешен. Шахтите не поели водата, защото била много, а не заради калпавото им почистване. Клоните падали върху главите на гражданите, защото вятърът бил много силен, а не защото в Пловдив с години не се извършва задължителната санитарна сеч.

Така е. Срещу Господ и природата не се рита. Ужасно е обаче да си представиш как някакво божество разбутва облаците и ти казва: „Ей, сган, още ли сте тук?“, както би се изразил един литературен зевзек. А ти да стоиш безсилен и да скляпаш пред превратностите на съдбата.

И все пак - дали наистина институциите са чисти като сълза и не могат да направят нищо при подобни мини бедствия? Могат, разбира се, и ни го дължат. За да няма нови трагедии, като онези в село Бисер или варненския квартал Аспарухово, в които загинаха десетки. И тогава в първите часове чиновниците обясняваха, че небето е виновно, защото изпуснало много вода над родината. Но после се разбра, че белите са чисто човешки.

Между другото, седмицата бе щура не само заради времето. Миналия уикенд един джигит сгази на зебра възрастен мъж в Кючука. После някакъв полицай опита да замете следите и убиецът на пътя да мине метър с наказание за „причиняване на смърт по невнимание“. Оказа се, че Милан, предизвикал фаталния удар, е стар познайник на КАТ. Младежът е редови шосеен рецидивист, каквито въртят гуми всяка вечер по пловдивските булеварди.

Този път обаче случаят се размириса. Наложи се лично шефът на Областна дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов да подаде оставка. Не разследващият полицай, не началникът му в Районното, а големият шеф. В тази връзка е любопитно какво щеше да се случи, ако, не дай Боже, не мълниите, а някое от падналите дървета в Пловдив бе убило човек. Не е ясно кой тогава щеше да подава оставка и трябва ли да чакаме да стане най-лошото, за да я поискаме. Онези от властта са ясни - те просто ще хвърлят вината на вятъра, както обичат да правят в подобни случаи.

Или да проклинат Бога за всички човешки бели. Докато на Господ не му писне и не ги уволни.

Заб. дежурен редактор в Marica.bg: Материалът е публикуван първоначално на 22 август в 10:03 часа.

Руси ЧЕРНЕВ
Руси ЧЕРНЕВ

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...