понеделник, 27 Май 2019 06:06 ч.

Градски истории: Два пъти национализираха Френския колеж на "Свети Йосиф"

23.02.2013   |   07:20
Прочетена: 2940   |
Коментари: 11
Градски истории: Два пъти национализираха Френския колеж на "Свети Йосиф"

Между улиците "Цанко Дюстабанов", "Г. М. Димитров", "Кръстьо Пастухов" и "Цар Асен", където днес се намира Техническият университет, през 1899 г. е построен женският Френски колеж - едно от най-добрите за времето си учебни заведения. В началото там се обучават сто ученички, които получават изключително сериозно образование. Учили са технически умения, всички природни науки, българска история и литература, френски и латински език, счетоводство. Обучението е било с ниски такси, а католиците и бедните дори са били освободени от такива. През 1912-1915 година вече е имало около 20 калугерки учителки. През 1948-а, когато колежът е закрит, калугерките са 28, а ученичките - над 350.


В средата на 19-и век започват мисиите на католически ордени в България. Те създават тук манастири - големи сгради, които се използват както за образование, така и за здравеопазване. Първи идва Орденът на успенците, който създава пловдивския Мъжки колеж "Свети Августин". След това през 1866 г. идва орденът на "Свети Йосиф на Явлението", създаден от една млада жена - Емилия дьо Виалар, наследничка на богата френска благородническа фамилия.


Първоначално дейността на ордена е само във Франция. Целта е да се обучават и да се подпомагат бедни деца. Виалар използва средствата, оставени от баща є, и създава къщи с училища по цялото Средиземноморие. В Пловдив първо се основава смесено училище за малки деца. След това с много лишения и средства на калугерките се прави и колежът. След 9 септември 1944 г. обаче новата власт прави всичко възможно да ограничи колежите, като смята, че там се води антикомунистическа пропаганда.


И през 1948 г. се взeма решение, че се прекратява дейността на училището, а сградата се национализира. В продължение на няколко дни всички калугерки са експулсирани във Франция, натоварени във вагони втора класа. "Това е първата символична смърт на Свети Йосиф. Добре че не са ги вкарали в затворите, както са направили с много други монаси от мъжкия колеж и католическата епархия", казва д-р Манев.


По това време в колежа живеело едно младо момиче - Мариана Караколева. Тя е родена 1926 г. в Раковски. Но на 9 септември баща є, без да има никакво политическо участие, е убит по политически причини. Не е имало къде да отиде, не е имала документи и монахините я скриват под пейката във влака и по този начин нелегално я вкарват във Франция. Там тя завършва висше педагогическо образование и дълги години работи като учителка. Пенсионира се във Франция, но през 1979 г. решава да се върне в Пловдив.


"Аз се познавам със сестра Мариана, защото живееше в една изба срещу нас. Често сме си говорили за исторически неща, за колежа. Преподаваше безплатно уроци по френски на различни деца. Затова є налагаха голям тормоз. Викаха я постоянно в Държавна сигурност, заплашваха я, че ще я пратят в Белене. Но получи протекция от един полковник Порязов и се разминаха нещата", спомня си Емануил Манев.


След като започва реституцията, сестра Мариана получава разрешение от Франция да използва всички имоти тук за образованието на българския народ. Не за католическо, а за светско образование. И решава в сградата на колежа да направи смесено светско училище. Изпраща няколко момичета да учат във Франция, за да могат, като се върнат, да станат учителки. На първо време създава детска градина, докато се направи организация за начално и средно училище.
"Беше регистрирана фондация "Свети Йосиф", на която сестра Мариана ме помоли да стана директор, като всички сме работили безплатно. Днес директор вече е адвокат Нели Белева. Успяхме да регистрираме детската градина със същото име. Междувременно сключихме договор с Техническия университет и той за цялата тази сграда плащаше годишно малко над 30 хил. лв. наем. Този наем беше по-скоро фиктивен, за да се знае кой е собственикът. А детската градина се помещаваше в едни бараки в двора", обяснява Манев.


Първоначално таксите са символични - по 15-20 лева месечно, като в тези пари е включена и храната. Сестра Мариана по цял ден е между децата и бързо получава голяма популярност. Наградена е и с отличие "Кавалер на Почетния легион".


"Но през 1993 г. изкараха някаква спогодба между България и Франция, сключена 1952 година, според която тези имоти били платени. И тогава държавата предяви иск, че реституцията е неправилно извършена. В Закона за реституцията пише, че имотът не се връща при платена паричната му равностойност или, ако е заменен с друг, равностоен имот. Това в началото не ни притесни, защото орденът няма само този имот тук. Има и още един колеж в Бургас, земи във Владая, парцел в центъра на София, където се направи католическата църква "Св. Йосиф". Никой не каза, чакайте, тук има споразумение. Второто нещо е, че по папското право тези ордени не са френски юридически лица. За всеки имот, който е над 30 хил. долара, решенията се взeмат от Ватикана. На всичкото отгоре Техническият университет не можа да намери данни какво е платено за тези имоти. Но във Франция се пазят документите. Оказа се, че за всички имоти в България на "Свети Йосиф" са платени някакви стари франкове, чиято равностойност е 2600 долара. Така че въобще не е платена паричната равностойност, но юристите с едни сложни дела, които продължиха 15 години, счетоха, че имотът е платен", казва Манев.


И така имотите на ордена са отнети. На 30 юли 2010 г. сестра Мариана и децата са изгонени от градината. "И на тази дата Свети Йосиф бе убит за втори път", въздиша той.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...