събота, 17 Ноември 2018 15:04 ч.

Грингото като художник и философ: Легенда на "Ботев" рисува по Ботев

Добри Ненов му слага прякора Графа, Пената му подвиква: Хей, учен
16.08.2015   |   11:05
Прочетена: 544   |
Коментари: 8
Грингото като художник и философ: Легенда на "Ботев" рисува по Ботев
Снимка: Убинов на откриването на изложбата си за пловдивските храмове

Легендарният нападател на Ботев нарисува поредното си платно по исторически сюжет. Той възкреси епичната картина на Хаджи Димитър и самодивите по стихотворението на Христо Ботев "Хаджи Димитър". Преди три години Убинов пресъздаде 20-те църкви на Пловдив, с една от които - Света Неделя, градът кандидатства и спечели признанието Европейска столица на културата през 2019 г. Когато човек твори, не го прави заради самото рисуване или писане. Той трябва да търси полезното, естетическото, което да радва сетивата. По начало съм привърженик на оптимистичната живопис, която ражда настроение, споделя легендарният нападател на Ботев. Но ръководен от идеята за тази полезност, нарисувах 20-те църкви, което не е правено преди. Представих този цикъл през 2012 г. в Галерия Пловдив и имаше голям успех. По същата причина се обърнах и към исторически сюжети, които не са пресъздавани от български художници. По време на потурчването в Смолянска област през 17-18 век,например има прекрасен сюжет с епископа Висарион. Както и утрото на 6 септември - ден първи на Обединена България, която е първата ми картина с историческа тематика. Или пък срещата на селяните на средногорските села около Еледжик с Бенковски, която също пресъздадох. За нея Захари казва: "Това бе трагичен момент. Нямаше един от четниците, на когото да не се навлажниха очите. За пръв път видях и воеводата на плаче". Този сюжет ми е много близък, защото съм роден в пазарджишкото село Лесичево и Еледжик е на един пушечен изстрел. Търся и имам набелязани подобни неексплоатирани сюжети, продължава Убинов.

Твърди, че е дошъл в Пловдив като Гринго и такъв си останал. Помня една пързалка до кино "Георги Търнев". Току-що бях пристигнал в града. Нещо се счепкахме с останалите и започнахме да се бием. Посрещнаха ме като Гринго и такъв си останах - и във футбола, и в рисуването. Вместо "Сбогом, Гринго", "Здравей, Гринго". Просто хората от гилдиите трудно приемат новите, разказва спомените си Георги Убинов. Като малък го карат да свири на акордеон, но не се получило. С рисуването започва на 14-годишна възраст в Хасково, точно преди да дойде да живее в Пловдив. Решава да участва в конкурс със своя рисунка, която печели награда от 800 лв. при средна заплата тогава от 300 лв. Дори журито ме извика да им нарисувам нещо друго - скицирах им Леонардо да Винчи, спомня си легендата на жълто-черните. След това получих 50 тубички с маслени бои и така се започна. Когато дойдох в Пловдив, продължих с рисуването, но от мачовете в махалата се запалих по футбола. Бях раздвоен. Футболът мина на първо място. На третата ми година станах голмайстор при юношите старша възраст в Пловдив със Спартак. През 1965 г. заминахме на турнир в Хановер, където отбелязах първите си голове в международни мачове, разказва Убинов. Ритъмът на живот бе доста напрегнат - отиваш на тренировка, хапваш баничка, често си учехме уроците в междучасията. Нямаше как да продължа с рисуването, защото професионалният футбол не търпи странични занимания, допълва той.

Връща се към платната покрай внучката си - с водни боички  нарисувал църквата "Иван Рилски".  Жена ми се прибра от работа и ахна: Кой го е нарисувал това? Не ми повярва, че съм аз. Казах : Ти сега ме ядоса, отивам за платна и маслени бои. И от прозореца на апартамента ни отново нарисувах църквата. Това беше рестартът - и нямаше спиране. Продължава вече двайсетина години, допълва нападателят на Ботев, който има над 300 картини във всякакви жанрове. Няма произведения с футболна тематика, но готви автопортрет по повод знаменития си хеттрик - три гола с глава за 11 минути през 1970 г. за Ботев в градското дерби срещу Локомотив. Това е уникално постижение в историята, с което никой друг не може да се похвали. Беше миг на вдъхновение, спомня си Убинов. Когато са кратко бях в Левски, в едно интервю казах, че футболът е изкуство. Аз например побеснявам, когато видя футболист, който върви с бутоните напред. Този манталитет на отвращение към грубостта и агресията, надявам се, се е прехвърлил върху платната ми. Стремя се те да раждат оптимизъм и добродетели, да зареждат положително. Трудно се бяга от футбола, но за мен той е минало. В момента голямата ми страст е рисуването. Човек може да бъде полезен и в друго поприще, не само да се грее на спортната си визитка, завършва Георги Убинов. 

Добри Ненов му слага прякора Графа, Пената му подвиква: Хей, учен

Друг голям нападател на Ботев - Добри Ненов, е главният виновник за прякора на Убинов - Графа. това става покрай една от любимите книги на Ненов - Граф Монте Кристо, която той четял и препрочитал по време на лагери и подготовки с Ботев. Винаги когато трябваше да си представя хвърления в затвора граф, пред мен изскачаше образа на Георги Убинов. Не се сдържах и преди една тренировка споделих това с нашите съотборници. Оттам и тръгна прозвището му Графа, разказа Ненов. Самият Убинов пък разказва друг любопитен случай: На един мач влязох малко по-остро на защитника Димитър Пенев. По принцип бях играч, който избягваше единоборствата и в единоборствата търсех само топката. Тогава обаче не се получи, а той ми подвикна: Хей, учен! Сигурно тогава дори на терена съм излъчвал тази любов към изкуството, спомня си Убинов.

Чико: Има специфична философия за живота

Друга легенда на Ботев Динко Дерменджиев - Чико, винаги е ценял постигнатото от своя приятел Георги Убинов и във футбола, и в изкуството. Той винаги се откроява с една специфична философия по отношение на всички неща в живота. Много точен човек е, истински приятел. Никога няма да те подведе в нещо или да те излъже. Помага на много хора. Има отворено сърце - като всички с по-различно мислене в живота. Той гледа под друг ъгъл - това го прави голям, добър и по- добър. Картините му говорят за него и ме връща във футболните години. Осем години в съблекалнята на "Ботев" се събличахме шкафче до шкафче. Футболните способностите на Убинов са преминали и в таланта му да пише и рисува, а ерудицията му е природна. Пожелавам на Графа да е жив и здрав, за да твори дълги години!, каза Чико на изложбата на Убинов на цикъла "Пловдивски църкви" преди 3 години.

Грингото като художник и философ: Легенда на "Ботев" рисува по Ботев
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...