неделя, 22 Юли 2018 13:51 ч.

Грипна ваканция - а дано, ама надали

Учениците влязоха с неохота в клас след слуховете из социалните мрежи, че ще има удължена почивка заради грипа
03.01.2018   |   14:52
Прочетена: 3496   |
Коментари: 0
Грипна ваканция - а дано, ама надали

Мълвата за удължена ваканция заради грип, която се пръкна преди празниците и обиколи социалните мрежи, все повече заприличва на рефрена от хита на Графа, ВенЗи и Михаела Филева: „А дано, ама надали”.

С искрена неохота учениците влязоха в класните стаи в първия учебен ден след почивката по Нова година. До петия час трима единайсетокласници от СУ „Св. Климент Охридски” вече се бяха разделили с надеждите  за епидемия, защото от паралелката им на училище не дошли само неколцина съученици. Беше ясно през цялото време, че няма реална ситуация, която да изисква ваканция, отчете момчето, а двете му съученички добавиха, че ритъмът в училище е обичайният още от първия ден. За тримата деня почнал с математика, редувайки различни дисциплини в 7 учебни часа до 2,20 часа. Гимназистите  разказаха, че се наложило да стоят с връхните дрехи, защото сградата още не се е отоплила добре след неучебните дни.

От 27 ученици в класа само двама не дойдоха, а едно момиче си тръгна по време на занятията, защото се почувства зле, казаха пък две  шестокласнички след края на часовете в СУ „Св. Патриарх Евтимий”. Диди и Лили също са малко хремави, но са на училище, довършиха картината тийнейджърките. Самите те тази година не са пипнали вируса. И не пожелаха да бъдат цитирани – понеже майките ги предупреждавали да не си казват имената току-така.

Деа Ташева от 12 г в същото школо обаче няма такива скрупули и на драго сърце разказа, че в началото на втората смяна в нейния клас дошли само четирима ученици. Целият клас по списък е с 21. Едва ли обаче са болни, изрази съмнение девойката. Вероятно някои са решили да се присъединят от втория или третия час. Други може да са избрали да си останат у дома, предположи момичето. На въпроса как ще извинят отсъствията после, Деа отвърна: „Има си начини – бележки, джипита, домашни причини…” Беше безсмислено да ни карат да идваме на училище още на 3 януари, нищо нямаше да им коства да дадат още 3 дни ваканция до края на седмицата, катеторична е тя. А според нея има и основание за удължаване на ваканцията, защото грипът не е лек. Знае го от майка си, която е медсестра в болница „Медлайн”. Съученички на Деа разказаха, че имат познати, които се влачат вече седмица с 38 градуса температура и не могат да се съвземат от коварния вирус. „Хайде, ние сме големи, но по-малките деца са с неукрепнал имунитет – изрази загриженост Деа. – Вънка-вътре потни и накрая болни”.

Дойдохме на училище, колкото и ние да пипнем вируса, недоволна бе и Христина Тонкова от 12 а клас. И в нейния клас в първия час се преброили само 7-8 присъстващи. Тийнейджърката обаче също уточни, че това не значи непременно, че всички, които ги няма, са болни.

Но след края на ваканцията  няма време за много умуване грешно ли е или не да не се удължи почивката, защото на дванайсетокласничките тази година им предстоят матури и дипломиране. Занятията за тях започнаха с час по информационни технология, а само ден по-късно им предстои класна по математика. И щом ваканцията върви към надали, пак като в песента на Графа, ВенЗи и Михаела Филева: „Оптимистите знаят две и двеста, с голи ръце планини отместват…”. Момичетата ще отметнат важните изпитвания и ще чакат следващата ваканция в началото на февруари.

 Шефката на образованието: Няма доклад от нито един директор

Не е постъпил доклад от нито един училищен директор за чувствително повишена заболеваемост и масово отсъствие на ученици, каза Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование в Пловдивска област.  В същото време тя увери, че неформално ще се събира информация каква е ситуацията и има ли динамика. Ако се предприеме броене на присъстващите в клас, само ще се налее масло в огъня на ученическите надежди за почивка.

 Това са изкуствено създадени настроения, вероятно заради дългата ваканция през миналата година, каза още Киркова. Но подчерта, че тогава ситуацията бе съвсем различна – през декември бе отчетена повишена заболеваемост и епидемиологична обстановка, а след Нова година грипната ваканция премина в дървена заради големия сняг и студовете. В момента няма епидемия, а синоптиците даже вещаят 18 градуса идната седмица.

Директори на училища и градини също заявиха пред „Марица”, че няма условия и необходимост за удължаване на ваканцията. „Няма много боледуващи. От РЗИ не са поискали да ги броим. Миналата година, когато бе обявена грипната ваканция, пак болните в клас не достигнаха 30%, но тогава беше критично. В момента ситуацията е спокойна”, каза директорът на СУ „Св. Климент Охридски”.

Нямаме отсъстващи, увери и медсестрата на ДГ „Каменица”. В първия ден след ваканцията подготвачетата, за които посещението на занятията е задължително, са на линия. Не дошли само някои деца от първа и втора група, тъй като родителите им са решили да удължат почивката или има кой да ги гледа у дома.

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5943
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...