събота, 21 Юли 2018 01:22 ч.

Грипът е тук, затвориха болниците! Ще обявят ли ваканция?

Спрени са свижданията, плановите операции и женските консултации
12.01.2018   |   06:45
Прочетена: 5131   |
Коментари: 0
 Грипът е тук, затвориха болниците! Ще обявят ли ваканция?

Свижданията в пловдивските болници, плановите операции, детските и женските консултации са прекратени заради грипа. Това стана ясно от писмо на Регионалната здравна инспекция, изпратено вчера до лекари, учители и общинари.  

От началото на 2018 г. в Пловдивска област е завишена заболеваемостта от остри респираторни заболявания и такива, протичащи с ентероколитен синдром, посочват от здравната инспекция. Градът все още не е под карантина, но се очаква това да стане в следващите седмици. Напълно възможно е скоро да бъде обявена и грипна ваканция.    

В момента заболелите пловдивчани са 122 на 10 000, при средно за страната 119 на 10 000. Най-засегнати са децата във възрастовите групи от 0 до 4 години, както и от 5 до 14 години, отчитат медиците.    

Огромни опашки има пред повечето кабинети на общопрактикуващи лекари. Грипът започва с внезапна много висока температура от 39-40 градуса. Придружен е от болки в мускулите и ставите по цялото тяло, болки в гърлото, затруднено дишане. За да отмине по-бързо, джипитата препоръчват болните да останат в леглото поне 4-5 дни.

За да се ограничи заболеваемостта пък, от РЗИ-Пловдив съветват да се преустанови провеждането на профилактични прегледи и имунизации. Да бъде засилена сутрешната проверка в градините и яслите, така че да не се допускат болни деца и персонал. А детските и учебните заведения да се дезинфекцират и проветряват по-често.  

Грипна епидемия се обявява в случаите, когато заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания достигне 200 болни на 10 000 души. Школата пък се затварят при отсъствие на поне 30% от учениците заради заболяване.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5932
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...