неделя, 19 Януари 2020 21:05 ч.

Грипът "Ямагата" нападна Пазарджишко

17.01.2018   |   19:23
Прочетена: 941   |
Коментари: 0
Грипът "Ямагата" нападна Пазарджишко

Имаме доказан грип в Пазарджишко, съобщи за „Пазарджишка Марица“ д-р Магдалена Станева, началник на отдел „Надзор на заразните болести“ в РЗИ. Седем от десетте изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория проби са дали положителен резултат.

Изолираният в тях вирус е тип В. Щамъте известен с името „Ямагата“ и се открива за пръв път в нашия регион. Явно присъствието му е било изненада и за водещите здравни експерти и институции - не е включен в противогрипните ваксини, разработени според очакваните за годината бацили.

Д-р Станева казва, че „Ямагата“ не нито по-опасен, нито по-лек от разновидностите в група А. Не се отличава с тежко преболедуване, каквото е характерно за свинския грип. Добре се повлиява при лечение с два от трите предлагани в аптеките противовирусни медикамента. Назначаването на подходящия обаче трябва да бъде преценено от лекар.

Интересен факт е, че само в Пазарджишко засега върлува въпросният щам. От Националната референтна лаборатория са съобщили, че до момента в България има един пациент с „Хонконг“, няколко със свински грип и седемте от Пазарджишко с „Ямагата“.

Още по темата четете ТУК


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...