четвъртък, 18 Януари 2018 19:44 ч.

Гърция забрани за българи брането на пачи крак

12.07.2017   |   11:49
Прочетена: 1444   |
Коментари: 0
Гърция забрани за българи брането на пачи крак

 

Гърците наложиха забрана за бране на гъби пачи крак в горите на област Драма. Специално писмо от областната управа в Драма за забраната е изпратено до граничните власти на ГКПП Илинден Ексохи, като документът е преведен и на български език. В него гърците се позовават на директива на Европейския съюз от 1998 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата природа.

Според гръцки медии, властите в южната ни съседка са предприели мерките, тъй като българи унищожавали популацията на гъбите Cantharellus cibarius (пачи крак), като, злоупотребявайки, събирали гъби безразборно и заплашвали природното равновесие. Забраната за бране на гъби е до 31 октомври. В писмото не са упоменати какви са санкциите за нарушителите, но вече се говори че са сериозни, а най-вече забраната става достатъчно основание за конфискуване на набраните гъби. В писмото се посочва още, че берачите на гъби, които идват от България, крадат оставени от местни дървосекачи триони и инструменти от "работните им места".

"Гърците налагат все повече санкции, които засягат българите - за риболов, за незаконни строежи, сега и за гъбите. Нашите хора са предприемчиви и находчиви и търсят начин за препитание, но явно това дразни гърците. Донякъде може и да имат основание, защото все по-често се чува българи да се връщат през пунктовете с пълни багажници с диворастящи гъби брани в южната ни съседка", коментират под сурдинка запознати с проблема. В Родопите гъбната вълна в жегите секна и много местни, които разчитаха на поминък от диворастящи гъби и плодове, се насочили към Гръцко. От гръцките медии алармират освен за безразборно бране на гъби и за "незаконно и безконтролно събиране на ароматни и медицински растения", което се "превърнало в бич за флората на гръцките планини".

Берачи на билки от България и Албания, както и гърци беряли с чували риган, мащерка, иглика и тинтява и ги продавали след това незаконно на пазари в Гърция или ги изнасяли през пунктовете. Берачите ги изскубвали с корените и по този начин опустошавали цели популации завинаги.

 

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
87
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...