четвъртък, 20 Февруари 2020 10:01 ч.

Гърция ни брои 30 млн. за Петричкия инцидент

През 1925 г. съседите са заклеймени като агресор от Обществото на народите заради навлизането на бойни части на наша територия
15.12.2017   |   06:50
Прочетена: 746   |
Коментари: 0
Гърция ни брои 30 млн. за Петричкия инцидент

На 15 декември 1925 година Гърция се съгласява да заплати на България наложеното от Обществото на народите обезщетение за Петричкия инцидент, което е в размер на 30 милиона лева.  

Петричкият инцидент е граничен конфликт между двете страни, започнал на 19 октомври 1925 година, когато край Беласица гръцки войник навлиза в българска територия и след предупреждение е застрелян от български граничари. Гръцки патрул се опитва да прибере тялото и избухва престрелка.  

Готвещият се за избори диктатор в Гърция генерал Теодорос Пангалос използва инцидента и без да обявява война, заповядва на VІ гръцка дивизия да нахлуе в България. Девет батальона навлизат на 10-12 км в страната ни и превземат десет села край границата.  

Гърците атакуват и град Петрич, но са отблъснати на няколко километра пред него от малобройната погранична стража и доброволците от ВМРО. Военният министър Иван Вълков изпраща подкрепления към зоната на конфликта. След героична съпротива на доброволците и пограничната стража на 29 октомври гръцките войски са принудени да се изтеглят зад границата.

Правителството в София реагира тактично и разчита не на военно, а на политическо решение. Обществото на народите назначава международна анкетна комисия, която на място разследва причините за конфликта. След три седмици проучване на положението и обиколка из местата на инцидента анкетната комисия подготвя доклад от 15 страници, който представя пред Съвета на народите. В него гръцкото нахлуване е определено като необосновано. Гръцкото правителство е виновно за загубите и страданията на българското население и то дължи нужното обезщетение.

Дипломатическият провал на Гърция в Петричкия инцидент се отразява тежко на репутацията на генерал Пангалос и той губи изборите.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...