вторник, 17 Септември 2019 04:17 ч.

Гърци напират за ски у нас

3.6 млн. пътници са минали през ГКПП-Златоград за 8 години
16.01.2018   |   17:50
Прочетена: 444   |
Коментари: 0
Гърци напират за ски у нас

Сериозен трафик към Пампорово от Гърция за ски се наблюдава. ГКПП Златоград изигра много важна роля за развитието на града. Това каза кметът на Златоград Мирослав Янчев.

С водосвет бе отбелязана датата на откриването на пункта при връх Костадин през границата с Гърция при ГКПП Златоград. Пунктът заработи на 15 януари 2010 г.  и беше открит от тогавашните министър-председатели на България и Гърция - Бойко Борисов и Георгиос Папандреу.  От тогава всяка година на датата в параклиса „Свети равноапостоли Константин и Елена” на ГКПП Златоград се отслужва тържествен водосвет за безаварийно пътуване по транспортната връзка между България и  Гърция.

"Откриването на пункта беше много важно към онзи момент, защото беше единственото трасе на 370-километрова гранична ивица между България и Гърция. Тогава то имаше значение за голяма част от Южна България. След отварянето на ГКПП Маказа нашият пункт вече е с регионално значение. Смята се, че играе ролята на отдушник в тежките летни месеци, когато има сериозен трафик през Маказа. Нямаме нито едно произшествие през тези години, въпреки че много хора казват: "Много е тесен пътят, много е опасен". Но ако е имало ПТП, те са с козметични повреди на колите. Но като цяло нямаме пострадали хора, няма смъртни случаи, надявам се и занапред да е така", каза кметът на Златоград Мирослав Янчев. 

През 2017 г. през пункта са преминали 115 059 превозни средства и 310 139 пътници. А за осемте години през ГКПП Златоград са преминали общо 1 169 662 превозни средства и 3 692 590 пътници, съобщиха от управата в Златоград.

 "Сега се вижда сериозен трафик към Пампорово от Гърция за ски. ГКПП-то изигра много важна роля за развитието на Златоград. Местната икономика в региона вече поддържа едно високо ниво, особено в сферата на търговията и услугите. Броят на преминалите автомобили и пътници доказва, че ГКПП-то се ползва и е било нужно за региона. Ползва се не само като отдушник, а е и с редовен пътникопоток с регионално значение", посочи Янчев.

тагове

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...