вторник, 20 Февруари 2018 05:22 ч.

Даваме 8 милиона за новия площад Централен

За ремонт на подлеза на ул. "Гладстон" ще търсят 7 млн. лева от държавата
18.04.2017   |   06:11
Прочетена: 1547   |
Коментари: 12
Даваме 8 милиона за новия площад Централен

Общо 15 млн. лева трябва да осигури община Пловдив, за да обнови пл. „Централен” и да ремонтира основно подлеза на ул. „Гладстон” под Пощата. Това съобщи зам.-кметът инж. Димитър Кацарски, като обясни, че  за реконструкцията на площада и експонирането на археологическия комплекс „Римския форум на Филипопол” ще отидат приблизително  8 млн. лева.

Това е прогнозната цена на обществената поръчка, която в момента се подготвя.  С останалите 7 млн. лева  ще се отстраняват течовете в подлеза, който е в плачевно състояние.  

На площада изцяло ще се сменя потрошената настилка и лошото осветление. Разкопките между Пощата и Цар-Симеоновата градина са завършени и няма да продължават под целия площад, каквато идея беше заложена в класирания на първо място идеен проект на португалската фирма „Фора”.

В момента се отстраняват забележките на НИНКН в плановото задание. След това ще обявим поръчка  за инженеринг, която включва проектиране и изпълнение, каза инж. Кацарски. Останките от античния площад, разкрити от археолозите, ще се реставрират.

Идеята е да се надградят древните колони, чиито парчета са намерени от археолозите, и така да се омайват туристите.

От северната страна на Пощата към археологическия комплекс и Одеона се предвижда да се построи тераса, от която туристите ще могат да се любуват на древния град. Между Форума и Голямата базилика се планира да има пътна връзка, за да стане по-достъпен бъдещият туристически маршрут.

На Одеона са сложени каменни седалки, но сцената трябва да се прави наново, защото дървените греди са изгнили. В бюджета за тази година са планирани 250 000 лева. Предстои да обявим конкурс за обществена поръчка, но преди това трябва да изчистим въпроса със собствеността, защото там има държавен дял, каза инж. Кацарски. 

Парите за площада администрацията се надява да набави от собствения бюджет. За основен ремонт на подлеза ще кандидатстваме за финансиране пред комисията за предотвратяване на щети при аварии и бедствия, сподели зам.-кметът. /Марица.бг

Даваме 8 милиона за новия площад Централен
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...