неделя, 18 Февруари 2018 20:12 ч.

Дани Каназирева: Без данъци уикенд, рекет и бумащина

Областните управители трябва да се избират от хората, за да не създават партийни хранилки
20.02.2017   |   11:33
Прочетена: 1785   |
Коментари: 18
Дани Каназирева: Без данъци уикенд, рекет и бумащина

На 6 Февруари „Съюз за Пловдив“ подписа споразумение с ДСБ и Граждански блок за дясно обединение „Нова република“ и общо явяване на парламентарните избори. В Гражданския блок участват Трайчо Трайков, Мартин Димитров, адв. Петър Славов. "Нова Република" обяви идеите си за развитие на икономиката в следващите 4 години. Програмата за нова икономика бе представена от Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров и Дани Каназирева.

 

"Нова Република" е против всякакво увеличаване на данъци и осигуровки, подкрепя плоския данък. Обяви се против данък "рекет" и данък "бумащина". Представителите на дясното обединение казаха, че трябва да се премахне данък "уикенд" и че намаляване на ДДС върху основните храни, лекарствата и книгите ще облекчи хората в най-затруднено финансово положение и ще увеличи потреблението на тези стоки. Според формацията балансираният бюджет е в основата на гарантирания икономически растеж и на доброто управление на публичните финанси, в които трябва да се намалява съотношението на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт.

Намеренията на "Нова република" са след извършването на всеки публичен разход да се прави отчет как са изхарчени парите, а клаузите за търговска тайна да отпаднат от договорите на държавните дружества и при приватизация. "Всички административни услуги трябва да са онлайн - без среща с чиновника“, заяви Мартин Димитров.

Според него пълната електронизация на обществените поръчки и провеждането им от независим орган ще премахне корупцията и скандалите при тези процедури. Според формацията обществените поръчки трябва да се обжалват не пред Комисията за защита на конкуренцията, а пред административните съдилища.

Годишно се крадат от обществени поръчки от 1 до 3 млрд. лв.

"От обществените поръчки годишно се губят, крадат и т. н. от 1 до 3 млрд. лв.", допълни Трайчо Трайков.

Той представи енергийната програма на "Нова република", според която страната ни трябва да гарантира енергийната си сигурност на възможно най-ниска цена. Според него, ако се прекратят корупционните проекти в сектора, в следващите 20 години ще се освободи финансов ресурс от 10-20 млрд. лв., които могат да се инвестират в нови технологии за производство и съхранение на енергия, в мерки за енергийна ефективност и за помощи за енергийно бедните потребители.

Трайчо Трайков също обяви основната цел в икономическата програма на "Нова Република":

„Нашата цел е да постигнем висок и устойчив реален растеж на икономиката между 6% и 7% годишно. Този по-висок икономически растеж ще доведе до увеличаване на заплатите с 50% за четири години и в частния, и в държавния сектор“.

Тази цел ще бъде постигната  с ниски данъци, прозрачност и антимонополни мерки, премахване на партийната бюрокрация, истински независими регулатори и пресичане на чиновническия рекет върху бизнеса.

"Нова Република" се ангажира още да запази плоския данък, да намали на 9% ДДС за основните храни, лекарствата и книгите и рязко да освободи бизнеса от излишни и вредни такси. Дясното обединение е против всякакво увеличаване на данъци и осигуровки и няма да допусне неконтролиран популистки ръст на минималната работна заплата, който води до загуба на работни места.

"Ние си поставяме за цел да постигнем среден размер новоотпусната пенсия от 700 лева (358 Евро) и среден размер на заварените пенсии от над 500 лева (255 Евро) след 4 години. Но е важно да се уточни, че сме против всяко увеличаване на осигуровките“, каза Радан Кънев.

Програмата за Нова Икономика предвижда още административните услуги да станат изцяло електронни и създаването на независимо звено за организация и провеждане на обществени поръчки - това ще спести 2 милиарда лева годишно на данъкоплатците.

"Предлагаме и истинска децентрализация. Не може общините да са подчинени на партийните централи и пари да получават само послушните. Затова "Нова Република" ще работи за това 50% от данъка върху доходите и 50% от данък печалба да остават в общината, където е изработен", обясни още Каназирева.

Областните управители - избираеми

"Областният управител в момента е партийно назначение без значими обществени функции, освен да създава партийни хранилки", посочи още Каназирева. Според нея тази длъжност трябва да е изборна.

Трябва да се сложи край и на надписването на такса смет за гражданите и за бизнеса, каза още тя и обърна внимание, че за поредна година се отлага въвеждането на механизъм за определяне на таксата смет на принципа замърсителят плаща. В резултат на което гражданите плащат по данъчна оценка на имота, което е втори незаконосъобразен данък, а малките фирми дават десетки пъти повече, отколкото би трябвало. Затова икономическата програма на "Нова република" предвижда до изработването на система за изчисляване на такса смет според изхвърляните боклуци, а дотогава, за да се спре произволът срещу бизнеса, да има таван от 30 процента разлика между такса смет на физическите и юридическите лица.

"Нова Република" планира още да отмени минималните прагове за всички стартиращи бизнеси и самонаети лица, започващи за първи път дейност в определена професия. Като друга форма на насърчаване на семейното предприемачество и фермерство и основна мярка срещу обезлюдяването на регионите и демографската криза ще въведе и данъчни облекчения за семейства с над две деца, заети в семеен микробизнес.

В областта на енергетиката приоритет ще бъде енергийната независимост, новите технологии и недопускане на неефективни проекти като АЕЦ „Белене“. "Нова Република" предлага също специални мерки за освобождаване на пазара на горива.

„Ще създадем предпоставки реформираната съдебна система и държавни регулатори да се преборят с пазарните злоупотреби в сектора, от които обществото и бюджетът губят 1-1.5 млрд. лв. годишно. Като краткосрочна мярка държавата може да се намеси като пазарен участник в сектора на акцизните складове“, пише в програмата за нова икономика.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3950
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...