сряда, 18 Септември 2019 11:00 ч.

Дани Каназирева: Защо бедна България плаща най-високите партийни субсидии

Всички в парламента се ослушват по въпросите от националния референдум
30.06.2017   |   11:01
Прочетена: 679   |
Коментари: 0
Дани Каназирева: Защо бедна България плаща най-високите партийни субсидии

Лидерът на „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева е категорична, че Народното събрание следва да изпълни законовите си задължения и да се произнесе по въпросите от проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум. След окончателното произнасяне на Върховния административен съд, че резултатите от референдума не са задължителни, парламентът има срок от 3 месеца, за да разгледа поставените въпроси. Това е така, защото активността надхвърли 20%.  

Значително мнозинство от участвалите в референдума подкрепиха въвеждането на мажоритарно гласуване в два тура, намаляване на субсидията за партиите на 1 лев на глас годишно и задължително гласуване.  

Субсидиите за партиите в България са най-високите в Европа. Това е нетърпимо и огромното мнозинство гласували поискаха да се промени. В момента субсидията е по 11 лева на глас годишно, което налива в сметките на по-големите партии десетки милиони. Народното събрание е длъжно да вземе отношение по този въпрос - или да промени субсидията на 1 лев, или да определи друга сума, или да запази сегашното равнище. Всеки трябва да заеме ясна позиция.  

„Съюз за Пловдив” е за отпадане на субсидиите, защото работи така от години и защитава интереса на своите избиратели. Каквато и да е позицията на парламентарните партии обаче, те трябва да я кажат на висок глас и да престанат да се ослушват.

Народното събрание трябва да спре да заблуждава хората, че след като отхвърли законопроекта на ГЕРБ за мажоритарното гласуване, си е свършило работата. Депутатите са длъжни да вземат отношение по резултата от референдума и отново да поставят на обсъждане въпроса и всяка партия ясно да заяви своята позиция.  

„Съюз за Пловдив” отдавна подкрепя въвеждането на изцяло мажоритарни избори за Народно събрание. Вярваме, че е време да се носи лична отговорност за всяко действие, а не решенията да се взимат анонимно в тъмните кабинети на партийните централи.  

Всички парламентарни партии се надяват хората да забравят за тези въпроси и статуквото да остане непокътнато. „Съюз за Пловдив” обаче няма да спре да им припомня техните задължения, коментира Дани  Каназирева.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...