сряда, 21 Ноември 2018 18:45 ч.

Данъците в Пловдив трябва да се намалят, детските ясли - отново безплатни

04.02.2015   |   10:10
Прочетена: 1263   |
Коментари: 21
Данъците в Пловдив трябва да се намалят, детските ясли - отново безплатни

На общинската сесия на 5 февруари ще се обсъжда най-сериозната тема -  бюджетът на Пловдив за 2015 г. Какво показва анализът на местната финансова политика? Ще дам само няколко примера. За мандат 2007-2011 г., когато бях кмет на Пловдив, общата стойност на бюджетите беше 867 млн. лева. В мандата 2011 - 2015 г., по време на управлението на ГЕРБ, бюджетите са в размер на 890 млн. лева. Разликата е само 23 млн. лева, при положение че бюджетът за 2015 г. все още  не е реализиран,  че в този мандат общината получи 23 млн. лева от софийския боклук, че кметът Иван Тотев вдигна местните данъци и такси и тегли нови кредити.

Ако сравним  тригодишните бюджети на двата мандата, пропорцията е обратна. За трите години в моя мандат, през 2008 - 2010 г., когато имаше пик на световната криза и отделно - финансова блокада спрямо Пловдив, наложена от Симеон Дянков, общата стойност на бюджетите беше 664 млн. лева. В мандата на г-н Тотев за 2012 - 2014 г. отчетените пари са 626 млн. лева, тоест с 38 млн. лева по-малко. Абсолютно невярно е неговото твърдение  в интервю за „Марица“, че е започнал мандата с 10 млн. лева неизпълнени приходи. Напротив, аз съм управлявал Пловдив с ниски данъци и съм оставил общината с нулев дефицит.  В новия бюджет с колосалните на пръв поглед 264 млн. лева има само 8 млн. лева свободни собствени средства, от които за погасяване на кредити отиват 4,7 милиона. Тоест свободните пари са не повече от 3,5 млн. лева.

Какъв е изводът? Бюджетите в двата мандата са почти идентични, но по време на нашето управление Пловдив беше с най-ниски местни данъци и такси в сравнение с областните градове в страната. Тогава наричаха Пловдив най-социален град, което не ни пречеше да инвестираме в нови детски градини, ремонт на улици, обновяване на паркове.  Ремонтът на Цар-Симеоновата градина, който се извършва в този мандат, струва огромната сума от 8 млн. лева. За сравнение - за 3,5 млн. лева ние реновирахме четири парка.

 Как става това? Благодарение на високата събираемост на задълженията, която имахме през целия мандат. През последните три години общината отказва информация колко са несъбраните данъци и такси, което навежда на съмнения, че недоборът е много голям. Една от причините е, че тарифите са увеличени и непосилни за част от граждани и фирми.

Убеден съм, че задължително трябва да бъдат върнати нивата на данъците, таксите и наемите, каквито бяха в годините на моето управление. По този начин ще вдигнем събираемостта. Второ, ще олекне данъчното бреме на пловдивчани. Трето, ще съживим местния бизнес, защото най-сигурният механизъм да съсипеш една икономика е, ако притискаш бизнеса с високи данъци.

При всички случаи трябва да бъде съкратена част от администрацията. Според моите експерти, а това е и повелята на премиера Бойко Борисов, 30 процента от администрацията трябва да бъде съкратена. Нямам предвид работници, а класическа администрация.  По този начин ще се освободи годишен финансов ресурс между 5 и 6 млн. лева, с който ще се компенсира връщането на данъците на старите нива.

Таксите в детските градини също трябва се намалят, а детските ясли да станат безплатни, както бяха в моя мандат. Това е част от икономическата ни програма за възраждането на града във финансово отношение. Не става въпрос за гол популизъм, а за много добре направена сметка. Категорични сме - ниски данъци, съкращаване на част от администрацията и въвеждане на електронни услуги, за да  намалим корупционния натиск./Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7370
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...