понеделник, 24 Февруари 2020 07:58 ч.

Данъчната реформа на Тръмп виси на косъм

Американският Конгрес ще гласува първите големи данъчни промени от три десетилетия насам
14.12.2017   |   10:23
Прочетена: 424   |
Коментари: 0
Данъчната реформа на Тръмп виси на косъм

Републиканците в американския Конгрес са се договорили за прокарване на първата данъчна реформа в страната от три десетилетия насам. Според АП законодателите са постигнали принципно споразумение.

В същото време президентът Доналд Тръмп заяви, че ако Конгресът гласува реформата преди края на годината, данъкоплатците ще усетят облекчения още през февруари.

В пореден опит да убеди конгресмените да застанат зад идеята му за промяна в данъчното законодателство, в Белия дом президентът Тръмп даде възможност на няколко семейства от средната класа да се изкажат по темата.

Те посочиха, че промените ще им помогнат да заделят средства за неща като реновиране, инвестиране в образование и помагане на хора в нужда.

Новината за постигнато принципно споразумение между републиканците в Сената и Камарата на представителите е положителен знак за изпълняване на ключово обещание от предизборната кампания на Доналд Тръмп.

През изминалите няколко седмици републиканците от двете камари работиха над изглаждане на различията си след като представиха два индивидуални плана.

За приемането на закон в Съединените щати е необходимо гласуването му и в двете камари на Конгреса. Според информации финалният вариант на програмата включва намаляване на корпоративния данък от 35 на 21 процента. По-рано президентът се обяви за съкращение до 20 процента.

Шефът на федералния резерв Джанет Йелън заяви, че очаква прилагането на предложението за намаляването на данъците да доведе до нарастване на икономиката с 2.5 процента през следващата година, след което ръстът ще спадне на 2 процента. Йелън посочи още, че има „несигурност“ относно влиянието на реформата върху нивото на дълга на страната през следващите десет години.

Според демократите съкращаването на данъците ще бъде в полза на богатите, ще навреди на средната класа и ще увеличи националния дълг. Междувременно лидерът на демократите в Сената Чък Шумър призова републиканците да забавят вота по реформата до встъпването в длъжност на спечелилия място в сената демократ Дъг Джоунс.

Във вторник Джоунс спечели изборите за мястото на републиканеца Джеф Сешънс, който стана Главен прокурор. На мястото на Сешънс в момента има временно изпълняващ длъжността сенатор-републиканец. При заемането на поста от Джоунс мнозинството на републиканците в Сената намалява до критичното 51-49.
Републиканският сенатор Боб Коркър вече обяви, че ще гласува против, заради негативните последствия на реформата върху дълга на страната. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...