неделя, 22 Юли 2018 13:36 ч.

Дариха сурвачки от България на неделното училище в Истанбул

Децата на изселници учат кирилицата и мечтаят за морето у нас
28.12.2017   |   10:00
Прочетена: 422   |
Коментари: 0
Дариха сурвачки от България на неделното училище в Истанбул

За да накараш някого да построи кораб, не е нужно да му дадеш материал, трябва да го научиш да обича морето. В това вярва Невин Чалъшкан, една от двете учителки в най-младото българско школо  зад граница - Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул. Затова с колежката си Наталия Хатиполу и директорката Невин Даудова са окачили на бялата дъска обикновен бял лист с кирилицата. Всеки уикенд около 35 деца от българската общност в Турция слизат по стълбите в двора на Българската екзархия в Истанбул, влизат в класната стая и се заемат да ги пишат в тетрадките си.

Българското неделно училище в квартал „Шишли” е основано преди две години. В него се преподава в синтезиран вид материалът по български език, литература, история, география на България. Следва се програмата на МОН за нашите учебни заведения зад граница. Полагат се изпити, а който ги издържи успешно, получава сертификат за владеене на езика. Децата са в смесени групи - подготвачета, начален, прогимназиален и гимназиален етап. Растат в семейства на родители, които работят в дипломатическата мисия на България, родени са във фамилии на изселници или майката и бащата са със смесен брак.

„Интересът е огромен. Децата с желание посещават занятията. За тях това не е толкова учене, колкото развлечение и разтоварване - място, където се споделят спомени от България”, разказва Невин Чалъшкан, която преподава на децата от 5. до 12. клас. Учителката от Търговище също е родена в България и 15 г. е била учителка по български език в прогимназията.

За да е интересно в неделното училище, тя подготвя темите като видеоуроци, които всички дискутират. Масичка замества бюрото й в ъгъла, а върху нея са облегнати икона на светите братя, картички от хартия и последното самоделно табло за Вапцаров. Срещу елхата виси географска карта на България, до нея - рисунки на хлапетата.

Гордост на неделното училище е успехът на Наталия Стоянова в миналогодишния конкурс „Искри”. Девойката получила награда с есе, в което разказва за своята мечта да пътува до морето  в България и да заведе там братчето си. Много от децата никога не са посещавали България. Други се връщат след ваканциите с цветни спомени и малко тъга по останали там баби и дядовци. В повечето семейства се говори български, но има и родители, които посещават курса за възрастни в неделното училище.

Както и у нас, в момента то е във ваканция след вълнуващо коледно тържество със снежна фея и възстановка на български традиции. След разчупването на коледната питка малки и големи извили Дунавско хоро. За празненството пристигнал и дар от ДГ „Слънчеви лъчи” - сурвачки, стъкмени от дрянови клонки и накичени с вълнени конци и пуканки. "Взехме в ръце частица от България", още се вълнува Невин Чалъшкан. После хлапетата  сурвакали генералния консул в Истанбул Ангел Ангелов и най-възрастния в българската общност - Васил Лязе.

Преди това отпразнували и Деня на народните будители, за който децата изготвили табла и презентации за Кирил и Методий, Дебелянов, Славейков. Учителките не изпускат да прочетат на учениците и поезия, и проза на съвременни наши автори. И така се отбелязва всеки български празник.

Дариха сурвачки от България на неделното училище в Истанбул
Дариха сурвачки от България на неделното училище в Истанбул
Дариха сурвачки от България на неделното училище в Истанбул
Дариха сурвачки от България на неделното училище в Истанбул
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5943
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...