понеделник, 20 Януари 2020 06:02 ч.

Да направим кафе в старото бистро на Бунарджика

18.01.2018   |   14:37
Прочетена: 4407   |
Коментари: 0
Да направим кафе в старото бистро на Бунарджика

Защо не се възстанови полуразрушената сграда на старото бистро и на мястото му да се отвори малко кафене - предлагат проектанти, обединени в Клуб на архитекта професионалист и общественик (КАПО). Групата призовава да се вземат спешни мерки, особено с наближаването на 2019-а - годината, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата.  

"Бунарджика (Хълмът на свободата) е едно от любимите места на пловдивчани за отдих. Богатата му зеленина осигурява прохлада на града през лятото, а алеите в подножието му го превръщат в истински градски парк и се свързват с богатото озеленяване по бул. "Руски". Достъпът до върха за пешеходците е с многобройни криволичещи живописни каменни стълби, а павираният шосеен път завършва с овална изгледна площадка/паркинг и фантастичен изглед към Джендем тепе (Хълм на младежта) и града в западна посока. Убедителни и естествени са подходите към завършената композиция на двата паметника. Обаче в обезпокояваща близост с площадното пространство в източна посока се намира малка полуразрушена сграда - някога добре функциониращо бистро.  

Затова считаме, че е необходимо да се направи още следното:

- За множеството посетители възстановяването на полуразрушената сграда като малко кафене е съществено за пълноценното функциониране и въздействие на това емблематично за Пловдив място.

- Живописният кът с колонадата и детската площадка, както и Летният театър в подножието на хълма имат нужда от ремонт и благоустрояване.

- Решаването на въпроса с ресторант „Голям Бунарджик” и възстановяването на заведението би върнало очарованието на мястото и паметта за един уникален обект на града."

Да направим кафе в старото бистро на Бунарджика

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...