неделя, 19 Януари 2020 20:56 ч.

Да отгледаш Крали Марко или да си пазиш бюста

Пловдивчанки спорят във форумите за ползите и вредите от кърменето
05.01.2018   |   16:15
Прочетена: 1611   |
Коментари: 0
Да отгледаш Крали Марко или да си пазиш бюста

Дали е по-достойно да отгледаш Крали Марко, или да останеш с гърди на момиче? Това е най-актуалният спор в интернет форумите за настоящи и бъдещи мами. За 25-годишната Елена Андреева и 26-годишната Елеонора Божинова, които съвсем скоро ще гушнат първите си рожби, дилема няма - и двете са категорично „за” кърменето. Запознали са се с ползите за детето. Наясно са, че кърмата е най-силният имуностимулант и предпазва новороденото от един куп алергии. „Кърмата е най-доброто за бебето”, казват с усмивка младите жени, докато се настаняваха с наедрелите коремчета в рапортната зала на родилното отделение на УМБАЛ „Свети Георги”. Заедно с други бъдещи майки се срещнаха вчера с акушерки от пловдивски болници, за да се запознаят и да зададат въпросите, които ги интересуват. И заедно изгледаха филм за ползите от кърменето.

И двете Елита са против секциото и са решили, ако всичко е наред, да раждат нормално. „Досега работехме, но вече сме в отпуск по майчинство. И имаме 45 дни да научим всичко за бебето”, признават бъдещите майки. Успели да посетят някои от Дните на отворени врати, които АГ клиниката на „Свети Георги” организира два пъти месечно, както и лекцията на акушерката Благовеста Костова. Разгледали отделението, поговорили с персонала, видели дори ваните за водно раждане. И установили - няма нищо страшно. 

„Това ни помогна много. Получихме полезна информация - как да дишаме, как да напъваме, и се успокоихме”, разказва Елеонора. Елена се страхувала, защото за първи път ще влиза в болница. А и в мрежата има доста страховити клипчета от раждания, които само могат да изплащат жените. „Интернет пространството е най-лошият съветник. А и при всяка родилка е различно. Така че най-добре е да получаваш информация от акушерите и лекарите”, отчита тя.

И докато Елена все още се колебае за второ дете, Елеонора отсега е решила да има поне още едно. „Ние сме три сестри. Толкова ми е хубаво, че ги имам, че мога да разчитам на тях. Искам и моето дете да расте в голямо семейство”, казва Божинова.

Акушерките със заслужени отличия

Сертификати за модул „Кърмене” от Международната конференция във Велико Търново получиха вчера пловдивските акушерки. Професионалистите, членове на Алианса на Българските акушерки, са черпили опит от страни като Норвегия, Великобритания, Франция и Германия. „През изтеклата 2017 г. Алианс на Българските акушерки организира обучение на лятната си академия в Приморско и на есенната във Велико Търново, където се надградиха знания и се обогатихме със споделен опит от европейските ни колеги. Лектор с теми за кърменето в Търново беше Серене Дебонет - акушерка, председател на Средно-европейския регион на ICM, и лектор към LBCLC - световна организация, сертифицираща консултанти по кърмене”, обясни акушерката Благовеста Костова, преди да връчи сертификатите.

Тя посочи, че целта на Алианса е консултантите по кърмене у нас да бъдат само акушерки, както е в повечето европейски страни, и това да стане държавна политика. „Картината е много тъжна, защото ние сме само в болниците. Не сме до жените, докато кърмят и имат нужда от нас. Но се надявам това да се промени скоро”, оптимист е Костова. На 17 януари по време на национална конференция в София акушерките ще обсъдят този проблем с представители на властта.

Да отгледаш Крали Марко или да си пазиш бюста
Да отгледаш Крали Марко или да си пазиш бюста

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...