сряда, 21 Март 2018 01:21 ч.

Да се пречистим до Великден - постът е диета на духа

Не стигайте до крайности, като ограничавате водата, съветва специалист по хранене Михаил Христов
19.02.2017   |   17:55
Прочетена: 1812   |
Коментари: 3
Да се пречистим до Великден - постът е диета на духа

От следващия понеделник започва великденският пост, който ще продължи до 16 април. Това са най-дългите пости в годината. Повечето хора вече не се съмняват в благотворното влияние на поста върху душата и тялото. Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари - те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма. Според църковните канони това е времето, в което вярващите не само поставят тялото си на изпитание, но и трябва да се въздържат от лоши мисли и действия. Важно е да размислим над делата си и над това, как можем да станем по-добри към ближните си.„Най-важната компонента на поста е духовното пречистване. В очакване на Възкресението, човек трябва да се настрои към едно пречистване на ума, на съзнанието, на помислите. Да си оправи отношенията с близките, да поиска прошка от хората. Или както казва Божието слово: Слънцето да не залязва в разгневяването ви. Което означава, че ако сме съгрешили, трябва да си оправяме отношенията още в същия ден”, посочва Михаил Христов, специалист по хранене и диетика.   

За физическото пречистване, уточнява, че всъщност постенето представлява промяна в хранителния модел. Затова и колкото човека постят, толкова видове пости има. „Едно от основните схващания е, че трябва да се ограничат мазнините, тоест мазните храни. Някои хора спират само животинските мазнини. Но трябва да има някаква промяна, което да означава, че този човек пости. Или поне да остане с вътрешното удовлетворение, че пости”, коментира Христов.

Дългият отказ от мазнини обаче крие известни рискове, тъй като те са основен макронутриент заедно с белтъците, въглехидратите и водата. „Повечето хора спират месото по същата причина - защото съдържа мазнини. Някои си правят вегетариански режим и за да си набавят протеини, приемат млечни храни и яйца. Друг режим е, ако се спре всичко от животински произход. Ако говорим за пълно вегетарианство обаче, за да стане веган, човек трябва да спре и меда. Защото той е животински продукт”, казва специалистът по хранене. Според него постенето е добро и то си има своята дълбока основа. Вътрешното пречистване прави човек по-силен и има повече основание да се приближи до Бога. По този начин той черпи сили. И с това са свързани нашите молитви.

„По време на поста има много правила. Но човек приема за себе се един начин на хранене и трябва в тези 40 дни да го спазва. Без да прави изключение, за да няма усещане за вина. Бог не иска ние да се чувстваме виновни за нещо, което сме правили в миналото”, обяснява Михаил Христов.

Разбира се, не трябва да се стига до крайности, като например да се ограничи и водата. Специалистът е попадал на случаи, в които хората не пият вода, за да могат да се чувстват по-отпаднали. Което пък според тях води до по-голямо смирение. „Подобни действия не са необходими на никого. Не се постига нищо с тях. Важно е да се направят постите в двете им същности - духовното пречистване и промяната в начина на хранене. На физическо ниво се облекчава работата на черния дроб, бъбреците и други отделителни органи и по този начин започват процеси на детоксикация. Ако до вчера човек е пил по 2-3 чаши вода, а днес ги увеличи до 7-8, започват процеси на детоксикация. Просто защото е направил промяна, и то много важна. Добре да се увеличи приемът на вода. Много голяма промяна е и отказът от месо през тези 40 дни. Защото бъбреците например изключително много се натоварват от продуктите, богати на белтъци. Така че всяка промяна води до детоксикация. Което пък кара човек и на духовно ниво да се чувства по-чист. Става му по-леко, жизнените функции се увеличават. Може да се появи желание за други дейности, които преди това му е било трудно да изпълнява”, посочва Михаил Христов.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...