понеделник, 22 Януари 2018 19:41 ч.

Две изпитани рецепти за празнична баница

31.12.2017   |   10:10
Прочетена: 2195   |
Коментари: 0
Две изпитани рецепти за празнична баница

Баница с късмети

Продукти: 

12 ръчни кори за баница

500 г сирене

4 яйца

120 мл газирана вода

100 г стопено масло за намазване на корите

30 г горещо масло за намазване

1 яйце за намазване

Начин на приготвяне: 

Сиренето се натрошава и се разбърква с яйцата.

Дъното на тавичка се намазва с масло. Покрива се с една кора, която се набира, за да заеме формата на дъното. Намазва се с четка с масло. Покрива се с втора кора, като се внимава да остава колкото може повече въздух между корите. Намазва се с масло и се покрива с трета кора. Намазва се с масло и отгоре се разпределя равномерно ⅓ от плънката. Редят се три кори, като всяка се намазва с масло, слага се половината от останалата плънка, отново три кори, намазани с масло, и останалата плънка.

Реденето на баницата завършва, като се сложат останалите 3 кори, като между тях се маже с масло. С остър нож баницата се нарязва на парчета. Късметите се слагат във всяко парче.

За глазурата яйцето се разбива, като постепенно се налива маслото. Баницата се напръсква с газираната вода и се намазва с глазурата.

Запича се 10 минути във фурна, загрята на 220°С, и се допича 30-40 минути на 180°С, или докато се зачервят страните и дъното.

Сладко-солена баница

Продукти:

1 пакет кори за баница

100-150 г сирене

4 яйца

2 ч. прясно мляко

1 ч. захар

1/2 пакетче масло или 6-8 суп. лъж. олио

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

От корите се прави основата. Нарязва се всяка кора на 8 парчета, всяко от което се навива на рулце и се поставя вертикално в намазнена тавичка с кръгла форма (диаметър около 22-25 см). Оформя се нещо като гора от рулца или основа за торта. Поръсва се с разтопеното масло. Основата се запича в загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути - до зарозовяване.

В купа смесете натрошеното на ситно сирене, яйцата, захарта и млякото. Залейте върху запечената вече основа, докато е топла, и поставете отново във фурната до запичане около 15-20 минути.

Извадете и оставете да изстине. Поръсете с пудра захар.

Две изпитани рецепти за празнична баница

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
1002
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...