петък, 20 Септември 2019 22:31 ч.

Девет творци се борят за наградата „Иван Николов“

Издателство "Жанет 45" връчва приза за поезия за 22-ри път заедно с парична премия от 10 000 лева
21.12.2017   |   07:42
Прочетена: 814   |
Коментари: 0
Девет творци се борят за наградата „Иван Николов“

За 22-ра поредна година Издателство „Жанет 45“ ще връчи годишната Национална награда за поезия „Иван Николов“. Церемонията по награждаването ще е тази вечер от 18,30 часа в залата на Съюза на българските архитекти в София.

Националната награда „Иван Николов“ e учредена през 1994 г. - във времето, когато любопитството на читателите ги водеше към ограничаваната в соца литература с една цел - за оцеляване и възвисяване на най-сакралното, на най-висшето от всички изкуства. Наградата е плакет от художника Христо Гочев, придружен от парична премия в размер на 10 000 лв..

Тазгодишното жури в състав: Екатерина Йосифова (председател), Бойко Ламбовски и Константин Трендафилов (членове) реши да номинира повече поетични книги, издадени през периода 1 октомври 2016 - 30 септември 2017. Изборът на 9 стихосбирки от участващите общо 57 сочи, че независимо от нехайството на държавните институции поезията в България е не само жива, но и в много добро здраве.

Номинираните книги са подредени по азбучен ред на имената на техните автори:

Валентин Дишев - „И го живея”, Издателство „Scribens/ARS“

Владислав Христов - „Обратно броене”, Издателство „Ерго“

Златозар Петров - „Топло животно и други стихотворения”, Издателство за поезия „ДА“

Ивайло Добрев - „Вместо главоболие”, Издателство за поезия „ДА“

Илиян Любомиров - „Лято”, Издателство „Жанет 45“

Йорданка Белева - „Пропуснатият момент”, Издателство „Жанет 45“

Красимир Вардиев - „С(р)амота”, Издателство за поезия „ДА“

Маргарита Серафимова - „Демони и свят”, Издателство „Black Flamingo”

Светла Радкова - „Е.”, Издателство „Жанет 45“

Носители на наградата „Иван Николов“ през годините са изявени български поети и писатели като Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Николай Кънчев, Калина Ковачева, Николай Заяков, Иван Методиев, Станка Пенчева, едновременно с по-младите им колеги Ани Илков, Георги Господинов, Добромир Тонев, София Несторова, Силвия Чолева, Красимира Зафирова, Кристин Димитрова, Антон Баев, Александър Секулов, Петър Чухов.

Иван Николов е талантлив поет, бивш главен редактор  на едно от най-ярките издателства преди 10 ноември 1989 г. - „Христо Г. Данов“. Той е и един от най-добрите преводачи на руска поезия и проза. Негово дело са забележителни преводи на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, Булат Окуджава и др. Автор е на повече от двадесет книги. /Марица.бг

Девет творци се борят за наградата „Иван Николов“

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...