сряда, 21 Ноември 2018 18:30 ч.

Депутат разкри: 14 сигнала за рушвети в Агенцията по храните!

15.12.2014   |   13:13
Прочетена: 1514   |
Коментари: 6
Депутат разкри: 14 сигнала за рушвети в Агенцията по храните!

14 сигнала само за два дни е получил депутатът от „Патриотичен фронт” Борис Ячев след срещите си с производители, собственици на заведения и малки търговски обекти в Пловдив и областта. Всички до един са за корупционната схема, която от години действа в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

"В държавната структура е въведена такса „спокойствие”, т.е да плащаш, за да не бъдеш обезпокояван от проверяващите", обяви Ячев. Според сигналите, събрани в обемиста папка, таксата била между 15 и 20 лева за малки обекти и стига до 25-30 000 лева за големи производители. Депутатът предполага, че се правят отчисления в полза на по-висшата инстанция.

Ячев заяви, че ще прегледа сигналите и ще ги внесе в прокуратурата, а в пленараната зала ще направи питане до Министерството на земеделието и горите с искане за кадрова чистка в Агенцията.

Според Ячев въпросната такса „спокойсствие”, за която става дума в 14-те сигнала, засяга група от 50-70 фирми.

Производители и търговци описват също така още една корупционна схема - издава се заповед за унищожаване на некачествени храни, след това тя изчезва, което отново навява на съмнение, че са дадени пари. Борис Ячев каза, че ще оповести имената на рушветчиите посочени в сигналите, след като внесе преписката в прокуратурата./Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7370
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...