вторник, 25 Февруари 2020 08:03 ч.

Дете в инвалидна количка към Дядо Коледа: Искам да съм като другите

Мишо от ОУ "Гео Милев" не ходи и не вижда, но оцвети с ресурсния си учител картина за Добрия старец
14.12.2017   |   11:29
Прочетена: 770   |
Коментари: 0
Дете в инвалидна количка към Дядо Коледа: Искам да съм като другите

„Всички имат нужда от щастие, игри, песни, веселие и безгрижно детство. Аз, Мишо, бих желал да съм като тях, но не мога.”  

Това написа 13-годишно момче в инвалидна количка в писмото си до Дядо Коледа. И макар да знае, че на Рождество се случват чудеса, се съмнява в своето изцеление. Затова пожела весела Коледа и щастлива Нова година на другите - връстниците, които му помагат всеки ден, брат му и ресурсната учителка.  

Посланието на Мишо е едно от стотиците писма, които вече са изпратени от пловдивските деца в тазгодишната кампания на „Български пощи” ЕАД. По традиция оттам провокират хлапетата да отправят своите послания по Коледа, избират и награждават най-красивите, а после всяко дете получава отговор на домашния си адрес лично от Добрия старец.

Освен думите към него, написани от ръката на майка му, Мишо е пъхнал в своето писъмце и снимка, на която е заедно с брат си - и двамата с коледни шапки. „Аз се казвам Мишо и съм на 13 години. Уча в ОУ „Гео Милев” - започва писмото на болното момче. - Много ми харесва да бъда сред моите приятели от моя клас. Всички много ги обичам, идват ми на гости и аз ходя у тях. Помагат ми в учението, в игрите също ме разхождат навсякъде. Без тях не знам какво ще правя. А ти, Дядо Коледа, се питаш защо?

Ами, защото аз, Мишо, съм дете в инвалидна количка, не мога да виждам и да ходя. Затова, скъпи Дядо Коледа, това писмо го пише мама. Тя много се грижи за мен. Имам и едно хубаво братче Сашко, което е толкова благородно и го преместиха в моето училище, за да ми помага.”

По-нататък момчето обяснява, че не може да пише, да рисува и да чете, но с помощта на ресурсната си учителка г-жа Димитрова се е опитало да оцвети една картинка. Тя е добавена в плика на писмото. А в него Мишо е направил уговорката: „Но не обещавам, че ще ти хареса”.

И над писмото на малката Тиана Снежанка вероятно би проронила сълза.

„През миналата година бях много послушна. Мама каза, че съм много добра и се радва, че помагам - е написало момичето. - Тати вече не живее при нас, затова аз вече ще слушам много и  ще се държа като голяма, защото обичам мама и искам тя да спре да плаче.” Тиана споделя, че иска за Коледа много неща, но най-много  красива рокля. На гърба на плика с писмото си пък е залепила собственоръчно изработена хартиена снежинка, образувана от хванати за ръце хора.


 

Все повече тъжни послания

Винаги е имало тъжни писма от деца, но във всяка следваща кампания са все повече, казва Диана Ранчева. Тя е една от служителките в Централна поща в Пловдив, която приема посланията, а после разпраща отговорите.

В ролята на помощничка на Дядо Коледа през годините тя вече е разбрала за себе си, че кореспонденцията с Добрия старец е начин за децата да споделят това, което не могат да доверят никому, а за възрастните - да си излеят душата, без да изглеждат слаби пред другите. Старецът от Лапландия се е превърнал в образ, в когото хората виждат не толкова надежда за чудо и решение на проблемите, колкото довереник, добавя Ранчева.  

Тази година през ръцете минали много послания на деца, които страдат, защото семейството е разделено. Хлапета отправят молби към Добрия старец разведените им родители да се съберат отново. Други имат обичан човек в чужбина, който се надяват да се върне при тях. Детска градина от Пловдив пък изпратила групово писмо до Дядо Коледа.

Навярно учителката е дала указания децата да благодарят за това, което имат, и да помолят за онова, което им липсва, допуска Диана Ранчева. Посланията на всички са съставени по този модел. Едно от децата моли майка му и баща му да се сдобрят. Друго пък е споделило, че няма приятели и иска най-много от всичко да има с кого да си играе.

Все по-често желанията са в емоционален план, а не са свързани с материални подаръци, обобщава Диана Ранчева. Друга тенденция е малчуганите да молят Дядо Коледа за домашен любимец, за да заместят с него липсата на приятел, майка или татко.


Отговорът - като птица оригами

Според духа на писмата, които получава всяка година Дядо Коледа, се променя и неговият отговор към децата. Във всяка кампания от "Български пощи" разпращат обратно до адресите на подателите над 1000 писъмца от Добрия старец. Ето какво ще прочетат хлапетата тази зима, щом разгърнат гланцирания лист, украсен с елхови клонки:

Мили мои дечица,     

Днес ще ви разкажа приказка за белите хартиени птици оригами, които приличат на японския жерав и са символ на вярност, надежда и мир. Милиони деца изпращат направени от тях жерави на приятели по всички краища на света. От тази година те са част и от моя коледен път.

Оживели хартиени оригами изплитат огромни леки крила на шейната ми и я правят бърза като светкавица. Ако някое от еленчетата навехне краче, вълшебно крило докосва раненото място и го лекува за миг. Човките на малките хартиени птиченца раздират буреносните облаци, за да могат слънцето и луната да осветят пътя ми.

Всяка опасност отстъпва пред смелите оригами. Когато видят мирно небе, малките птици извиват приказен танц. Полъхът от крилата им носи мир и спокойствие.

Научете се да правите оригами, скъпи деца, и ги пращайте на близки и непознати, дори и на мен.

Така световното добро ще става все по-силно.  

Чакайте ме!

Ваш любим Дядо Коледа    /Марица.бг

Дете в инвалидна количка към Дядо Коледа: Искам да съм като другите

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...